Corpul de Conrol al Ministerului Fondurilor Europene va evectua un cotrol asupra proiectelor europene derulate de firma de dezinfectanti Hexi Pharma, a mentionat MFE intr-un comunicat remis HotNews.

Tolo.ro a publicat o serie de anchete in care arata ca firma Hexi Pharma, care are o multitudine de contracte cu spitalele din Romania, a vandut dezinfectanti cu concentratii de pana la 10 ori mai mici decat cele inscrise pe eticheta, substantele fiind folosite in prevenirea infectiilor intraspitalicesti.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dispus un control ca urmare a sesizarilor din presa cu privire la finantarea din bani europeni a Hexi Pharma SRL.

Din datele preliminare, MFE a identificat 8 proiecte depuse de S.C.HEXI PHARMA CO SRL:

  • 7 proiecte au fost depuse in cadrul Programului Competitivitate (POSCCE) 2007-2014
  • 1 proiect in Programul Operational Regional (POR) 2007- 2014.

Din cele 8 proiecte depuse, 6 au fost respinse, 1 proiect a fost reziliat la cererea beneficiarului, iar unul a fost implementat.

Cele doua proiecte acceptate spre finantare prin POSCCE au vizat

  • Dezvoltarea capacitatii de productie a SC HexiPharma CO SRL (cod SMIS 44736);
  • Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat (cod SMIS 46489).

Pentru proiectul Dezvoltarea capacitatii de productie a SC HexiPharma CO SRL, cu o valoare totala de 1.289.600 lei, din care valoare eligibila nerambursabila de 624.000 lei (conform actului aditional), contractul de finantare a fost semnat in data de 01 noiembrie 2013. Proiectul s-a incheiat in mai 2015.

Au fost achizitionate o serie de echipamente ca, de exemplu: vase de stocare; masini de dozat; masini de etichetat; echipament de dozare semi automat pentru produse lichide si semidense; pompe de alimentare; echipamente de ambalat; diverse tipuri de cantare platforma etc.

Pentru proiectul Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat, cu o valoare totala initiala de peste 1,2 milioane lei si o perioada de implementare de 12 luni, contractul a fost semnat in luna octombrie 2013.

In luna decembrie 2014, compania Hexi Pharma a solicitat incetarea contractului de finantare, solicitare aprobata de autoritati in ianuarie 2015.

Toate sumele rambursate pe acest proiect au fost restituite, a precizat MFE.

Documentatia proiectelor va fi pusa la dispozitia presei si a publicului interesat (la sediul MFE), la cerere, pe adresele de email: contact.minister@fonduri-ue.ro, respectiv presa.mfe@fonduri-ue.ro .