România pregătește în prezent prima cerere de plată de 3 miliarde de euro pentru Programul Național Redresare și Reziliență (PNRR), iar pentru a o depune trebuie îndeplinite trei condiții a declarat luni Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la finalul ședinței de Guvern. Acesta a explicat și de ce Executivul a aprobat reorganizarea MIPE și crearea a sute de noi posturi.

mfe Marcel BolosFoto: Hotnews

Cele 3 condiții pentru ca România să depună prima cerere de plată din PNRR

Potrivit ministrului Marcel Boloș, pentru a depune cererea de plată de 3 miliarde de euro, trebuie îndeplinite trei condiții și anume:

  • „Prima este cea referitoare la aranjamentele operaționale ale Planului Național de Redresare și Reziliență, respectiv a mecanismelor intermediare de verificare a jaloanelor și țintelor pe care le avem de derulat împreună cu Comisia Europeană. Acest document a fost semnat și transmis la Comisia Europeană, pentru că este un angajament din partea României și a Comisiei Europene.
  • Apoi a doua condiție pe care o avem de îndeplinit este cea referitoare la sistemul de management și control și, din acest punct de vedere, suntem în etapa de conciliere cu autoritatea de audit a problematicilor referitoare la sistemul de management și control al PNRR-ului;
  • Și a treia condiție este cea referitoare la milestone-uri, respectiv jaloane și ținte care trebuie să fie încărcate în platforma oficială a Comisiei Europene, pentru ca să putem să depunem în mod oficial cererea de plată numărul 1”, a declarat Marcel Boloș.

Acesta a precizat că din acest punct de vedere este necesară și reorganizarea MIPE, un proiect de HG adoptat luni de Guvern prin care vor fi create peste 530 de noi posturi.

„Dacă în perioada de programare 2014-2020, am avut un buget de 24 de miliarde de euro pe care l-am gestionat cu 1407 funcționari, acum bugetul pe care îl gestionează Ministerul Investițiilor și al Proiectelor Europene este de 96 de miliarde de euro. Asta înseamnă de trei ori creștere a bugetului și am propus o creștere a numărului de personal implicat în gestionarea bugetului pe care l-am menționat, respectiv numărul de posturi în cadrul organigramei, structurii organizatorice aprobat de către Guvern, este de 1943. E de fapt numărul de posturi cu care vom gestiona cele 96 de miliarde de euro, deci un buget de trei ori mai mare și o creștere a numărului de personal cu aproximativ 30%.”, a mai spus Boloș.