Singurii bani pe care este probabil sa ii piarda Romania sunt 169 de milioane din 3 miliarde de euro, fonduri PHARE, din cauza expirarii perioadei de contractare, se arata in raportul Comisiei Europene privind adminsitrarea fondurilor europene pana la 31 iulie 2009, solicitat de Parlamentul European si consultat de HotNews.ro. Altfel, documentul aminteste deficientele la programul SAPARD si sistemul integrat de plati in agricultura.

Documentul - consultat de HotNews.ro - a fost inaintat Parlamentului European si swe va afla in dezbaterea comisiei de control bugetar in 4 noiembrie. raportul este unul strict tehnic, factuale, unde se noteaza deficientele constatate de Comisie si modalitatile prin care Romania a incercat remedierea lor. Singurii bani pe care este probabil sa ii piarda Romania sunt 169 de milioane din 3 miliarde de euro, fonduri PHARE, din cauza expirarii perioadei de contractare

Raportul aminteste, in capitolul privind implementarea fondurilor europene, faptul ca Romaniei i-au fost suspendate fonduri SAPARD in iulie 2008 din cauza unor "slabiciuni si si neregularitati identificate". la recomandarea comisiei, romania a remediat aceste deficiente, ceea ce a dus la deblocarea fondurilor in iulie 2009. "Nu au ramas fonduri nefolosite pana acum de Romania din programul SAPARD", noteaza raportul, insa exista acest risc pe masura ce se apropie termenul limita este 31 decembrie 2009.

Documentul indica faptul ca a fost stabilit un dialog intensiv intre Comisie si Romania pentru a remedia slabiciunile in implementarea fondurilor preaderare, in special pentru corectarea unor nereguli ion aplicarea regulilor privind achizitiile publice si procedurile interne de management care au rezultat in urma intarzierilor in implementarea programului.

Fondurile preaderare

Dintr-un total de aproape 3 miliarde de euro alocate, Romania nu a folosit 168 de milioane, isna nu i-au fost taiate fonduri, cu exceptia suspendarii temporare a celor SAPARD, din iulie 2008 in iulie 2009.

Fondurile PAHRE - Comisia a identificat intarzieri in implementare si riscul unei rate mici de absorbtie privind facilitatea de tranzitie. romaniei i-a fost recomandat sa imbunatateasca controlul privind implementarea proiectelor, pentru ca ele sa fie finalizate la timp.

Fondurile SAPARD - Comisia a identificat deficiente importante in privinta criteriilor de acreditare - lipsa unor activitati de control intern, lipsa unui audit si aprobarea unor proiecte potrivit unor proceduri neautorizate - si a controlului, in 2008. In plus, au existat si deficiente legate de sistemul de management descentralizat. Romania a intocmit un plan de actiune pentru remedierea acestora, dus la indeplinire, asa cuma constatat auditul Comisiei.

Fondurile ISPA - Folosirea frecventa a procedurii de negociere in achizitiile publice, slabiciuni ale comisiilor de evaluare si prelungiri nejustificate ale contractului, sunt deficientele gasite de Comisie. Bruxelles-ul a asistat autoritatea de palti din Romania in imbunatatirea planificarii bugetare si a sugerat previziuni lunare ale mmonitorizarii platilor. in plus, a recomandat simplificarea procedurilor privind contractul de management si a recomandat intarirea capacitatii administrative.

Fondurile structurale

Comisia noteaza ca programele operationale au fost lansate si proiectele contractate deja sunt la un nivel satisfacator de implementare. Raportul noteaza faptul ca Romania este monitorizata indeaproape pentru aplicarea coerenta a regulilor achizitiilor publice, iar Comisia a recomandat intensificarea eforturilor pentru a construi capacitatea de administrare financiara si control la nivelul local.

Fondul european de dezvoltare regionala/Fondul social european/Fondul de coeziune

Deficiente - slabiciuni in aplicarea regulilor privind achizitiile publice, apelarea frecventa la procedura de negociere si slabiciuni in procedurile de aplicatie, a criteriilor de selectie

- Comisia a recomandat simplificarea procedurilor si revizuirea legislatiei privind achizitiile publice si cresterea capacitatii adminsitrative

Fondul european pentru dezvoltare rurala - Comisia recomanda Romaniei sa invete din lectia primita in cazul programului SAPARD

Fondul european pentru pescuit - Romania trebuie sa dezvolte capacitatea adminsitrativa a noii autoritati de managememnt din cadrul Minsiterului Agriculturii. Comisia a recomandat romaniei sa nu inceapa implementarea de programe inainte ca noile structuri din Ministerul Agriculturii sa devina operationale.

Platile directe din agricultura

Exista deficiente ale Sistemului Integrat de Adminstrare si Control (IACS), Comisia notand deficiente in privinta sistemului de identificare a parcelelor si a controalelor la fata locului. Astfel acestea pot atrage corectii de plati pentru anul 2007. Romania a intocmit in 2009 un plan de actiune pe urmatorii trei ani pentru a remedia deficientele. Nu exista fonduri inghetate pentru Romania, indica raportul Comisiei.