Creditorii privati ai Greciei ar putea accepta un plan de salvare prin care isi vor asuma pierderi de 50% pe obligatiunile elene pe care le detin, potrivit cotidianului grec Kathimerini citat de Reuters. Citand surse de la Bruxelles, publicatia arata ca ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, le-a declarat bancherilor ca vor primi 15 euro in numerar si 35 de euro in obligatiuni cu scadenta la 30 de ani, cu o dobanda de 6%, pentru fiecare 100 de euro din datoria Greciei pe care o detin in prezent.

Cotidianul mai noteaza ca aceasta proportie s-ar putea modifica. O sursa bancara a declarat pentru Reuters ca inca se discuta cateva combinatii ale proportiei dintre numerar si obligatiuni, care ar putea avea ca rezultat un nivel diferit al pierderilor suportate de creditorii privati.

Spre deosebire de propunerea de restructurare a datoriei agreata in iulie, noua emisiune de obligatiuni nu va fi garantata de Fondul European de Stabilitate. Reuters mai arata ca plata in numerar este vazuta ca un stimulent pentru investitorii privati.

Kathimerini sustine ca propunerea prezentata de Venizelos va duce la o reducere a datoriei Greciei cu circa 102,5 miliarde de euro. Insa, avand in vedere nevoile de recapitalizare ale bancilor, fondurilor de pensii si asiguratorilor din Grecia, beneficiul net va fi de aproximativ 65-70 miliarde de euro.