Senatul italian a adoptat vineri pachetul de masuri economice solicitat de Uniunea Europeana pentru reducerea datoriei si impulsionarea economiei, acesta urmand a fi discutat sambata si de Camera Deputatilor, potrivit AFP. Premierul Silvio Berlusconi, care a pierdut majoritatea in Parlament, a anuntat ca va demisiona imediat dupa votarea legilor si ar putea fi inlocuit cu fostul comisar european Mario Monti.

Masurile adoptate includ cresterea varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2016, de la 65 de ani in prezent, facilitati fiscale pentru reducerea somajului in randul tinerilor si al femeilor, deduceri de taxe pentru revigorarea proiectelor de infrastructură care au ca efect cresterea economica, reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor in instantele civile.

Reforma pietei muncii nu face parte din acest pachet, urmand a fi adoptata ulterior, dupa negocieri cu partenerii sociali.

Italia este intr-o cursa contra-cronometru pentru votarea in Parlament a unui pachet de reforme care sa permita insanatosirea finantelor. In aceasta saptamina, pe fondul neincrederii cronice in capacitatea lui Berlusconi de a gestiona criza politica si economica, randamentul obligatiunilor italiene a atins un prag-record, socotit nesustenabil pentru functionarea tarii fara ajutor extern.

Berlusconi, care si-a pierdut majoritatea in Parlament, a anuntat ca va demisiona imediat dupa votarea legilor, iar presedintele Giorgio Napoletano cauta impreuna cu partidele solutii pentru desemnarea unui nou premier in fruntea unui guvern de uniune nationala. Mario Monti, fost comisar european, este vazut drept cel mai probabil inlocuitor al lui Silvio Berlusconi in fruntea guvernului.

Mario Monti (68 de ani), presedintele Universitatii Bocconi din Milano, e supranumit "Super Mario" pentru inteligenta si dedicatia in serviciul public. A avut doua mandate de comisar european (pentru Piata Interna si apoi pentru Concurenta). Un economist riguros, a fost numit de La Repubblica drept "cel mai anglo-saxon dintre personajele publice italiene". Stilul sau sobru contrasteaza flagrant cu maniera flamboaianta de a face politica instituita de Silvio Berlusconi, iar credibilitatea sa externa este uriasa.

Presedintele Napolitano l-a numit in aceasta saptamina pe Monti senator pe viata.