Conferinta de presa de marti, la finalul vizitei creditorilor internationali ai Romania, a marcat o premiera: nici un reprezentant al Comisiei Europene nu a participat la discutie alaturi de seful misiunii FMI, Frank de Vrijer. Simon O'Connor, purtator de cuvant pentru domeniul afacerilor economice si monetare, a declarat pentru HotNews.ro a explicat pozitia Bruxelles-ului: "Comisia Europeana considera ca autoritatile romane trebuie sa isi asume responsabilitatea participarii in acest program, inclusiv in ceea ce priveste activitatile de comunicare".

"Dupa fiecare misiune, Comisia publica o declaratie de presa, urmata de un raport detaliat privind stadiul implementarii programului. Jurnalistii romani pot adresa oricand intrebari pe subiect purtatorului de cuvant responsabil pentru domeniul afacerilor economice si monetare in timpul conferintei de presa de pranz ce se desfasoara la Bruxelles, precum si prin telefon sau e-mail, sau prin intermediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania", a mai spus oficialul european.

Intrebat in timpul conferintei de presa de marti de ce nu a venit si un reprezentant al Comisiei Europene, seful delegatiei FMI a raspuns sec: "Intrebati-i pe ei".

Reamintim ca acordul Romaniei cu Comisia Europeana se incheie in 31 martie 2013. In ceea ce priveste acordul cu FMI, Guvernul a cerut o prelungire cu trei luni, iar decizia va fi luata de board-ul FMI in luna iunie. Misiunea FMI in Romania va recomanda board-ului sa accepte cererea de prelungire, dupa cum a declarat marti Erik de Vrijer.