Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, sambata, ca sumele de bani in plus necesare pentru a acoperi diferenta de 10% retinuta pensionarilor militari au fost identificate in bugetele ministerelor de resort, el aratand ca plata efectiva se va putea face de la 1 ianuarie 2014, potrivit Mediafax.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

"Acum o luna am inaintat un punct de vedere al Guvernului catre Parlament in care am spus ca avem sumele de bani in bugetele ministerelor de resort, de linie, astfel incat sa poata fi platite aceste pensii incepand cu 1 ianuarie anul viitor", a declarat Daniel Chitoiu.

Premierul Victor Ponta declara pe 16 aprilie ca in anul 2013 Guvernul nu are sursa de finantare pentru rezolvarea problemei pensiilor militare, el aratand ca ministerele Apararii si de Interne cauta ca din fondurile pe care le au deja la dispozitie sa faca o realocare pentru acestea.

Guvernul a avizat favorabil proiectul legislativ privind plata pensiilor militare recalculate la nivelul din decembrie 2010, dar cu conditia ca legea sa fie aplicata din ianuarie 2014.

Proiectul legislativ a fost depus in luna martie la Parlament de catre mai multi deputati si senatori, printre care Gabriel Oprea, Corneliu Dobritoiu si Radu Stroe.

In forma depusa de Parlament, proiectul prevede ca pensiile militare revizuite, ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, sa fie platite totusi in cuantumul cuvenit pentru acea luna.

Actul normativ stabileste ca plata in acest cuantum va fi efectuata incepand cu luna urmatoare celei in care intra in vigoare aceasta lege.

Premierul Victor Ponta declara ca Guvenul nu are in acest moment resurse pentru a acoperi suma de 8 milioane de lei lunar reprezentand pierderi ale militarilor la calcularea pensiilor, el aratand ca aceasta suma ar putea fi gasita eventual din ajustari in bugetele de pensii ale ministerelor.

El afirmase anterior ca asteapta de la ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, o solutie in privinta banilor pentru pensiile militarilor, dupa ce PNL a anuntat ca nu mai e de acord cu taxarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 lei, banii stransi astfel fiind necesari pentru aceste pensii.