Deputatii din Comisia pentru Industrii au dat luni seara aviz pozitiv pentru proiectul legii minelor, legea cadru pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Proiectul fusese respins de Senat la 2 decembrie. Proiectul a intrat in dezbatere luni seara in Comisia pentru Industrii cu o multime de amendamente, amendamente pe care membrii comisiei nu le-au vazut decit in momentul inceperii sedintei, a declarat pentru HotNews.ro deputatul Lucian Bode. Amendamentele nu au fost aratate si presei.Proiectul urmeaza sa intre marti in plenul Camerei, care este for decizional.

Forma convenita in USL asupra acestui proiect de lege nu a fost publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, jurnalistii neavand acces la acest document, iar parlamentarii primind exemplare xeroxate. Niciunul dintre amendamentele formulate de deputatii Opozitiei nu a fost acceptat de cele doua comisii, anunta si Agerpres.

Tot luni seara se dezbat in Comisia pentru Industrii alte trei proiecte cu mize mari: proiecte legislative pentru reglementarea parteneriatelor public-private, pentru activitatile de salubritate si pentru energia regenerabila.

Context:

Senatul a respins luni Legea Minelor, legea cadru pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, inregistrandu-se doar 85 de voturi pentru, fata de cele 87 necesare pentru a fi votata. Desi parlamentarii USL avea directiva sa adopte proiectul de lege, acestia nu au reusit sa se mobilizeze. La insistentele PSD legea a fost supus la vot de doua ori insa nu a reusit sa obtina numarul de voturi necesar. Legea minelor a fost modificata astfel incat Guvernul sa poata da unda verde exploatarii de la Rosia Montana. De precizat este ca directorul RMGC, Dragos Tanase, a fost prezent in Parlament chiar la ora cand se discuta proiectul de lege.