Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a facut miercuri primele declaratii publice dupa ce presedintia a difuzat inregistrarea discutiilor de la Palatul Cotroceni pe tema reducerii CAS, afirmand ca "era clar de la inceput" ca a fost vorba de "un razboi politic" in care a refuzat sa se implice.

Ioana Petrescu (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

"Am fost destul de surprinsa ca a existat atat interes mediatic pentru 15-20 de minute in care am refuzat sa fiu implicata intr-un razboi politic, pentru ca despre asta este vorba. Era clar de la inceput ca aceasta era o intalnire politica de fapt, este vorba de un razboi politic in care CAS a intrat la mijloc. Deci nu m-am dus acolo sa vorbesc despre cifre sau sa argumentez o teorie economica", a spus Ioana Petrescu, invitata la Antena 3.

Ministrul Finantelor a sustinut ca nu a venit cu cifre pentru a-si sutine proiectul deoarece "nu era practic mediul si discutia necesara de a pune aceste cifre pentru ca pe urma sa fie preluate politic"

Ioana Petrescu a afirmat ca "impresia" sa este ca presedintele Basescu "sustine aceasta masura".

"Este clar ca este vorba de un razboi politic, am refuzat sa ma implic in aceasta discutie care era de fapt politica dar se folosea CAS-ul pentru aceasta discutie politica si atunci practic si tendinta mea a fost sa stau practic departe de acest lucru si mai ales sa tin departe CAS-ul de aceasta disputa politica pentru ca, credeti-ma, ceea ce imi trecea prin cap in momentul respectiv era - clar este o disputa politica, practic o sa-mi distruga proiectul de CAS-ul, voiam sa-l iau si sa plec, ceva de genul asta, asta imi trecea mie prin cap", a povestita aceasta, inainte de a adauga:

"Eu nu cred ca dl Basescu astepta neaparat acele cifre, dl Traian Basescu astepta sa spun eu ca voi creste niste taxe, ceea ce nu voi spune, va spun foarte clar si nu o voi face, si asta pentru ca am o viziune foarte clara ca voi folosi politica fiscala ca sa cresc economic aceasta economie".

Ioana Petrescu a sustinut ca nu a fost deranjata de atacurile care au aparut in mass-media in urma acestei intalniri, care i s-au parut mai degraba "amuzante".

In ceea ce priveste discutia despre de acum celebrul "MTO", moment in care premierul Ponta a parut vizibil incurcat, ministrul Finantelor a precizat ca nu avea cum sa estimeze la acel moment care va fi impactul ajustarii de dificit.

"Acest deficit e calculat pe un PIB potential, datele nu le avem inca, am si zambit acolo, dar am fost politicoasa, nu am replicat. Nu pot sa spun acum pe picior cum o sa se faca bugetul pe 2015", a argumentat aceasta, subliniind: "Chiar nu am simitit nevoia sa imi dovedesc diploma de la Harvard intr-o intalnire la Cotroceni".

Inregistrarea video poate fi urmarita aici.