Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca taxa pe constructiile speciale se va reduce de la 1,5% la 1% iar toate veniturile incasate din acest impozit vor intra in bugetele autoritatilor locale.

Primul ministru nu a precizat un termen incepand cu care va fi efectuata acesta reducere.

"Taxa pe constructiile speciale vreau sa o reducem si putem sa o reducem de la 1,5 la 1% si toate veniturile sa fie colectate si sa intre in bugetul autoritatilor locale", a spus Ponta.

Acesta sustine ca banii sunt mai necesari primariilor decat sa fie dati pentru arme in Ucraina. "Cand aud aceasta prostie fara margini sa nu mai dam bani la primari, sa dam bani la armament in Ucraina... Banii la primari nu sunt banii pentru primari, sunt banii pentru cei care locuiesc in orase, in municipii, in comune. E vorba despre scoli, despre spitalele pe care le au municipiile, despre drumuri, despre tot ceea ce inseamna viata fiecarui roman. Povestea asta ca sa luam bani de la autoritatile locale si sa dam pentru arme in Ucraina cred ca are o componenta medicala deja", a mai spus Ponta.

Ponta a facut referire la declaratia presedintelui Traian Basescu care a spus ca bugetul alocat armatei ar trebui sa fie mai mare. "Nu mai suntem in situatia de criza din 2009-2010 si poate ca, decat sa pompam bani catre primari pentru a aduce voturi in campanie electorala, mai bine punem la dispozitia armatei resursele necesare, ca armata romana sa fie un partener viabil al statelor din NATO", a spus Basescu. De alfel si dupa sedinta CSAT de miercuri la care a participat si Ponta, Basescu a vorbit despre necesitatea majorarii bugetului pentru armata. Cu certitudine, SUA vor atentiona din nou asupra obligatiei de a aloca 2% din PIB pentru aparare, astfel incat Europa sa micsoreze decalajul urias fata de SUA. Cred ca SUA au dreptate, va trebui sa gasim solutii sa raspundem acestor comandamente care vizeaza nu nevoile SUA, ci ale noastre. Sunt convins ca daca in ultimii 10 ani am fi respectat aceasta obligatie asumata, nu am mai fi fost atat de interesati sa facem exercitii comune, sa mentinem capacitati comune pe teritoriul Romaniei", a spus Basescu dupa sedinta CSAT.

Ponta a anuntat inca de acum doua saptamani ca doreste ca o parte din taxa pe constructiile speciale sa mearga catre bugetele locale, prin noul buget 2015- 2016.

Aplicarea taxei pe stalp a afectat foarte mult in acest an activitatea marilor companii. De exemplu, pe primele sase luni, Nuclearelectrica a inregistrat o scadere a profitului net cu 69% fata de perioada similara din 2013. Numai taxape constructii speciale a costat compania pe primul semestru aproape 10 milioane de euro (44.699.285 RON).

Victor Ponta a sustinut in multe randuri ca este necesara aplicarea acestei taxe in vederea obtinerii unor fonduri pentru investitii. Ponta spunea ca este nevoie de bani pentru infrastructura, ca sunt bani care trebuie sa ajunga la investitii, sa se construiasca autostrazi. Acesta este si motivul care a stat la baza introducerii acestei taxe la inceputul anului 2014 si a accizei suplimentare de 7 eurocenti/litrul de carburanti. In realitate, banii nu au ajuns in investitii, dovada stand cifrele de la Ministerul Finantelor. Ultimele dintre ele arata ca investitiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie pana in iulie cu aproape o treime fata de primele 7 luni din 2013.