Trei parlamentari UDMR solicita diminuarea bugetelor Serviciului Roman de Informatii si Agentiei Nationale de Integritate pe anul 2015 cu un total de 71,5 milioane de lei fata de proiectul Guvernului. Ei propun mutarea acestei sume la bugetul Ministerului Culturii, pentru restaurarea monumentelor istorice. Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au respins amendamentul privind scaderea bugetului ANI.

Amendament UDMRFoto: Hotnews

Potrivit amendamentelor depuse de deputatii Marton Arpad si Erdei Istvan si de senatorul Vegh Alexandru, fata de proiectul bugetului de stat pe anul 2015 initiat de Guvern, bugetul ANI se reduce cu 4,5 milioane de lei, din care 2,5 milioane de lei este pierderea propusa pentru cheltuielile de capital si 2 milioane de lei scadarea de la cheltuielile cu bunurile si serviciile.

Astfel, cheltuielile de capital ale ANI ar urma sa se reduca la 2,458 milioane lei, adica mai putin de jumatate decat prvedea proiectul de buget initiat de Guvern. La bunuri si servicii, fondurile ar urma sa ajunga pana la suma de 8,462 milioane de lei, dupa reducerea propusa.

La SRI, cei trei parlamentari UDMR propun o reducere cu 67 de milioane de lei a cheltuielilor de capital, comparativ cu propunerea Guvernului. Astfel, cheltuielile de capital ale SRI ar urma sa ajunga la 71,48 milioane lei in urma reducerii.

Parlamentarii UDMR initiatori sustin ca bugetele ANI si SRI la capitolele respective "au cunoscut o crestere inexplicabila" in proiectul de buget 2015 plecat de la Guvern, in comparatie cu nivelurile din anii 2013 si 2014.

Cei 71,5 milioane de lei ar urma sa ajunga la Ministerul Culturii, pentru bugetul destinat restaurarii si consolidarii monumentelor istorice.

"Restaurarea si consolidarea monumentelor istorice trebuie sa constituie o prioritate nationala nu numai la nivel declarativ. Mentinerea acestui bun cultural este necesara pentru ca odata pierduta, avutia construita a natiunii nu mai poate fi recuperata. De asemenea, precizam ca sumele diminuate mentionate la sursa de finantare sunt cele corespunzand nivelurilor din 2014 sau 2013, de cand au cunoscut o crestere inexplicabila", isi justifica initiatorii amendametele.

Procedural, amendamentele sunt examinate de comisiile parlamentare de specialitate (juridice, de parare etc.), pentru avize. La comisiile juridice reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, bugetul ANI a fost aprobat in forma initiata de Guvern, fiind respins amendamentul UDMR care privea scaderea.

Amendamentele vor intra, mai departe, in dezbatere la comisiile de buget-finante reunite, pentru raportul care va fi inaintat plenului comun al Camerei Deputatilor si Senatului.

Decizia finala va apartine plenului comun al Paralmentului.