Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat luni "afectat" si "tradat" din cauza esecului negocierilor dintre Grecia si creditorii sai, intr-o declaratie extrem de critica fata de liderii greci, scrie AFP. "Daca grecii vor vota NU la referendum, intreaga planeta o vor lua ca pe un semn ca poporul grec vrea sa se distanteze de Europa", a spus Juncker.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

Juncker, intr-un discurs emotional si cu accente dure la adresa guvernului Grec, s-a pozitionat ca un jucator major in jocul politic al referendumului.

"Sunt profund afectat de spectacolul care a fost oferit Europei sambata trecuta (...) Dupa toate eforturile pe care le-am facut ma simt tradat, deoarece eforturile mele au fost insuficient luate in calcul", a spus Juncker, in fata presei.

Propunerea facuta Greciei de creditorii sai si care va fi supusa referendumului "nu este un pachet stupid de austeritate", a sustinut acesta.

"Nu sunt taieri de salarii in acest pachet, nu sunt taieri de pensii", a spus Juncker, subliniind ca executivul european a "insistat pentru mai multa dreptate sociala in unele masuri" discutate de Atena cu creditorii sai.

Acesta a cerut "poporului grec sa voteze da" la referendumul organizat duminica in Grecia.

Grecii trebuie sa "voteze da pentru ca grecii, mandri de ei insisi si de tara lor, trebuie sa spuna da Europei".

"Nu trebuie sa te sinucizi pentru ca iti e frica de moarte", a adaugat el.

El a avertizat ca un Nu la acest referendum ar insemna "un Nu Europei": "Un 'Nu' ar insemna, indiferent de intrebarea pusa, ca Grecia spune 'Nu' Europei", a declarat Juncker, in conferinta de presa organizata la Bruxelles.