Banca Nationala a Romaniei a avertizat marti ca inflatia va ramane in teritoriul negativ pana in primavara anului 2016, urmand sa revina la valori pozitive, dar sub cifra tintita, la inceputul lui 2017. Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul bancii.

sediul BNRFoto: Agerpres

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul bancii.

Iata mai jos comunicatul BNR:

Cele mai recente date statistice atesta intrarea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ sub impactul extinderii, incepand cu 1 iunie 2015, a aplicarii cotei reduse de TVA la toate alimentele si serviciile de alimentatie publica. In aceeasi perioada cresterea economica s-a accelerat ca urmare a unui avans consistent al consumului final si a dinamicii pozitive a investitiilor, inclusiv pe fondul revitalizarii procesului de creditare, potrivit sursei citate.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de -1,6 la suta in luna iunie 2015 de la 1,2 la suta in luna precedenta. Socul dezinflationist produs de efectele de runda intai ale scaderii cotei TVA de la 24 la suta la 9 la suta la produsele alimentare, care acopera preturile a circa 30 la suta din bunurile si serviciile din cosul de consum, a fost mai accentuat decat cel anticipat. Datele statistice releva o scadere a preturilor marfurilor alimentare la care s-a redus cota TVA, de 9,8 la suta in luna iunie fata de luna precedenta.

Rata medie anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 0,7 la suta, in timp ce indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - s-a redus la 1,0 la suta de la 1,1 la suta.

Indicatorii monetari releva revenirea dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat in teritoriu pozitiv in conditiile expansiunii imprumuturilor in moneda nationala (15 la suta crestere anuala in termeni reali in luna iunie 2015), pe fondul relaxarii graduale a conduitei politicii monetare din ultimul an prin intermediul intregii palete de instrumente: scaderea ratei dobanzii de politica monetara, ingustarea coridorului simetric asociat acesteia, reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii si gestionarea adecvata a lichiditatii.

Stocul de credite in valuta a continuat sa se reduca, ponderea acestuia in totalul imprumuturilor acordate sectorului privat ajungand in luna iunie 2015 la 52,4 la suta de la un varf de 64,4 la suta in luna mai 2012. Aceasta evolutie este benefica din perspectiva consolidarii transmisiei politicii monetare si a atenuarii riscurilor la adresa stabilitatii financiare.

La nivel global, perioada recenta se caracterizeaza printr-o revenire inca modesta a cresterii economice si o accentuare a volatilitatii de pe pietele financiare internationale pe fondul prelungirii incertitudinilor legate de situatia Greciei, evolutiilor economice din China si al divergentei conduitelor politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume.

Pe plan intern, se prefigureaza implementarea unei serii de masuri fiscal-bugetare (pachetul de masuri de relaxare fiscala si noua lege a salarizarii) cu impact direct asupra stabilitatii macroeconomice si asupra mixului de politici economice agreat in cadrul acordurilor de finantare externa cu institutiile internationale.

Toti acesti factori, de natura sa afecteze apetitul global pentru risc si perceptia investitorilor asupra economiei romanesti, influenteaza gestiunea politicilor macroeconomice interne.

In sedinta de marti, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Comparativ cu evaluarea anterioara proiectia trimestriala actualizata implica o noua revizuire substantiala a traiectoriei previzionate a ratei anuale a inflatiei ca urmare a inglobarii impactului anticipat al masurilor fiscale adoptate recent de Parlament, aflate in prezent in procedura de reexaminare. Noua prognoza indica mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ pe parcursul urmatoarele trei trimestre si revenirea ei ulterioara la valori pozitive, plasate sub limita de jos a intervalului tintei, pana la inceputul anului 2017.

Accentuarea pe termen scurt a impactului dezinflationist tranzitoriu al masurilor fiscale mentionate ecraneaza insa acumularea unor presiuni inflationiste pe termen mediu in conditiile inchiderii mai rapide a deficitului de cerere agregata, succedata de cresterea graduala a unui excedent de cerere agregata, si ale majorarii costurilor unitare cu forta de munca.

Riscurile la adresa proiectiei sunt generate atat de evolutiile mediului extern, cat si de cele in plan intern, in principal de incertitudinile privind politicile economice in perioada urmatoare si relatiile cu institutiile financiare internationale.

In aceste conditii si pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

CA al BNR reafirma ca deciziile sale vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica intr-un cadru macroeconomic sustenabil, in conditii de pastrare a stabilitatii financiare. Pentru aceasta este necesar ca pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi aplicat in perioada urmatoare sa nu pericliteze stabilitatea macroeconomica, care este un activ public deosebit de important si de care depinde perceptia favorabila a Romaniei.

Implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici monetare si fiscale, alaturi de progresul in sfera reformelor structurale, sunt esentiale pentru pastrarea echilibrelor la nivel macroeconomic, asigurarea unei cresteri economice durabile, continuarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana si intarirea robustetii economiei romanesti fata de eventuale socuri sau conditii adverse pe plan mondial.

BNR reitereaza ca monitorizeaza permanent evolutiile interne si ale mediului economic international in vederea utilizarii si dozarii corespunzatoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si pentru mentinerea stabilitatii financiare.

Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 august 2015. Conform calendarului anuntat urmatoarea sedinta CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 30 septembrie 2015.

Vom reveni cu amanunte