Din totalul de 21.701 de solicitari de inregistrare in scop de TVA pe primele 11 luni, 7.749 (adica 35%) au fost respinse dupa ce s-au incadrat in grupa de risc mare (nu indeplinesc un cumul de criterii), potrivit cifrelor comunicate de ANAF la solicitarea HotNews.ro. Acesta este bilantul noii proceduri de inregistrare in scop de TVA, procedura care a dus la controverse legate de mecanismele decizionale, transparenta procedurii si criteriile analizate, dar pe care Fiscul o considera strategica in combaterea evaziunii fiscale.

ANAFFoto: ANAF

Alte 7.511 cazuri au fost considerate de risc mediu, iar administratorii firmelor au fost chemati la sediul ANAF pentru explicatii suplimentare. Din cei 7.511 de administratori chemati, 1.014 nu s-au prezentat deloc, potrivit institutiei, iar din cei 6.497 care au oferit explicatii suplimentare, 5.065 au primit codul de TVA (77,95% au trecut de interviu si au primit codul). Din restul de 1.432, doar 158 de solicitari au fost respinse direct, restul de 1.274 fiind trimise pentru investigatii la Directia Antifrauda.

De asemenea, 271 persoane impozabile, avand minim un actionar si/sau administrator nerezidente au fost inregistrate in scopuri de TVA, potrivit datelor oficiale.

Reamintim ca in primele 11 luni din acest an, ANAF a raportat o colectare a TVA cu 1,15 miliarde euro mai mare decat in aceeasi perioada din 2014, iar reprezentantii institutiei spun in raspunsul pentru HotNews.ro ca diminuarea evaziunii fiscale din TVA (prin blocarea firmelor evazioniste si a persoanelor implicate in retele de frauda) "se datoreaza in mare masura implementarii noii proceduri de inregistrare in scop de TVA".

"Aceasta procedura, cu amendamentele convenite cu mediul de afaceri care vor fi introduse incepand cu 01.01.2016, va fi aplicata atat timp cat decalajul fiscal in materia colectarii TVA se va mentine sub media europeana. Trebuie sa intelegem ca situatiile exceptionale (dezastrul mostenit al multitudinii firmelor "fantoma") impun masuri exceptionale. Unele state europene, cu un gap fiscal mai mic decat al nostru, au luat masuri mult mai drastice, mergand pana la constituirea de garantii banesti", spune Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, in raspunsul dat de institutie.

Controverse in piata

Procedura de inregistrare in scop de TVA a fost criticata atat de unii membri ai mediului de afaceri, cat si de unii consultanti fiscali. Consultantul Cornel Grama scria in noiembrie intr-un articol pe HotNews.ro ca procedura ANAF "incalca legislatia europeana", facand referire la jurisprudenta Curtii Europene de Justitie.

Si consultantii Adrian Benta si Dragos Patroi au sustinut intr-un articol publicat in iulie pe HotNews.ro motivatiile ANAF pentru a respinge solicitarile firmelor de inregistrare sunt "hilare".

In replica la aceste acuzatii, ANAF sustine ca Hotararea Curtii Europene de Justitie, invocata de consultantii fiscali, permite institutiilor nationale din statele membre UE sa aiba o anumita marja de apreciere atunci cand adopta masuri pentru a asigura identificarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA. "Aceasta libertate de legiferare acordata statelor membre nu este intamplatoare, fiind dictata de necesitatea elaborarii de masuri legale, flexibile in timp si spatiu, diferentiate si adaptate la specificul formelor si modalitatilor de manifestare imbracate de fenomenul evaziunii fiscale din fiecare stat membru", arata oficialii Fiscului.

Detalii legate de functionarea aplicatiei informatice dedicata analizei de risc

ANAF arata in raspunsul oficial ca ca refuzul inregistrarii in scop de TVA nu poate surveni in urma neindeplinirii unui singur criteriu, ci a unui cumul de criterii. Neindeplinirea unui cumul de criterii situeaza solicitantul in grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directa (risc mare) sau la un interviu cu reprezentantii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lamuririle necesare.

Iata cateva dintre cele mai importante criterii a caror neindeplinire conduce la refuzul inregistrarii in scop de TVA: detinerea in prezent sau in trecut, de catre administratorul care solicita inregistrarea in scop de TVA, a calitatii de asociat sau administrator in societati cu risc fiscal ridicat:

- cu obligatii fiscale neachitate

- care au fost declarate inactive de Fisc, fara a fi reactivate ulterior

- aflate in inactivitate temporara la Registrul Comertului

- lichidate sau radiate

Un alt criteriu este instabilitatea sediului social.

ANAF precizeaza ca fiecare criteriu are un punctaj diferit. In unele cazuri, neindeplinirea a doua criterii cu punctaj mare duce la refuzul inregistrarii in scop de TVA, la fel ca in situatia in care solicitantul nu indeplineste trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu.

Exemplu: Cererea unui solicitant de inregistrare in scop de TVA a fost respinsa pentru ca persoana in cauza:

  • a facut si facea parte, la momentul depunerii cererii, din societati care aveau obligatii fiscale neachitate de aproximativ 500.000 euro
  • a facut parte din 3 societati care aveau statutul de inactiv si din 2 societati care au fost lichidate

Caracteristici ale companiilor considerate cu risc ridicat (firme fantoma):

  • sediul social la adrese false/inexistente;
  • numar mare de societati cu sediul in acelasi imobil fara a avea asociati/actionari comuni;
  • societati comerciale fara active urmaribile;
  • societati (cu datorii) cesionate fie unor persoane din strainatate/nerezidente, fie unor persoane cu posibilitati materiale si intelectuale precare a caror singura sursa de venit este aceasta activitate;
  • vechii si/sau noii asociati/actionari nu sunt de gasit/isi declina responsabilitatea;
  • imposibilitatea identificarii persoanelor responsabile cu intocmirea evidentelor contabile;
  • neindeplinirea obligatiilor declarative prin depunerea documentelor la ghiseele organelor fiscale competente;
  • absenta personalului angajat etc.

ANAF mai arata ca respingerea sau anularea inregistrarii in scop de TVA "nu este o decizie definitiva si ireversibila"; persoana impozabila poate primi codul de TVA daca o noua solicitare indeplineste conditiile stabilite.