Guvernul Ciolos si sindicatele au convenit marti cresterea salariului minim brut la 1.250 de lei incepand cu 1 mai, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate negocierilor. In schimbul acceptarii acestei cresteri, Guvernul a obtinut de la sindicate promisiunea ca in 2016 nu vor mai exista cereri de facilitati fiscale, adica si-a asigurat linistea in relatia cu sindicatele.

Dacian CiolosFoto: HotNews / Dan Popescu

De asemenea, Guvernul, sindicatele si patronatele au stabilit realizarea in comun a unui studiu privind impactul cresterii salariului minim asupra economiei. Studiul va analiza si modul de calcul pentru viitor al cresterii salariului minim.

Cresterea programata pentru 1 mai trebuie aprobata formal de Consiliul Economic si Social (CES), organismul care grupeaza executivul, patronatele si sindicatele. Daca CES va aproba proiectul Guvernului, decizia va fi formalizata in sedinta de Guvern de miercuri.

Sursele citate au declarat pentru HotNews.ro ca Executivul voia sa amane cresterea salariului pana la 1 iulie, pentru a vedea efectul scaderilor de taxe si impozite din noul Cod Fiscal asupra economiei, dar sindicatele au presat pentru 1 mai.

Cresterea salariului minim a fost ceruta insistent de PSD si de sindicate. Ea a fost insa contestata de mai multe asociatii patronale, care au avertizat ca in regiunile slab dezvoltate economic o parte din angajatori vor incepe sa plateasca la negru din cauza cresterii taxelor aferente cresterii salariului minim.

Ministrul finantelor, Anca Paliu Dragu, a declarat ca o eventuala crestere a salariului minim nu ar afecta bugetul de stat, deoarece mai sunt relativ putine cazuri de bugetari care au salariul sub pragul de 1250 de lei. In schimb, afectati vor fi angajatorii privati care platesc salariul minim si care acum vor fi obligati sa-l mareasca.