Ministrul de Interne, Carmen Dan, a aprobat miercuri printr-un ordin mai multe modificari ale unor sporuri penru politisti, potrivit unui comunicat al ministerului. Astfel, din 1 martie, peste 3.000 de politisti vor primi in premiera un spor de risc, alti 25.000 de politisti vor primi acest spor majorat de la 5% la 10%. In schimb, 8.000 de polisti si-au pierdut de la 1 ianuarie o majorare salariala pentru asigurarea de la domiciliu a continuitatii serviciului politienesc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Venitul salarial net al personalului MAI (127.000 de angajati) nu va scadea in 2018, ci va creste cu pana la 4-5% incepand cu luna ianuarie 2018, pentru angajatii care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii de munca, arata comunicatul Ministerului de Interne.

Iata principalele schimbari anuntate prin Ordinul ministrului afacerilor interne pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar, politistilor si personalului civil din MAI:

  • Din martie 2018, primesc sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica mai multe categorii de politisti decat pana in prezent. Astfel, 3.000 de politisti primesc acest drept pentru prima data, in conditiile legislatiei in vigoare: politistii de la actiuni speciale, criminalistii si cei care indeplinesc atributii specifice de cercetare la fata locului, in domeniul pirotehnic sau prin utilizarea cainilor de serviciu
  • Tot din martie 2018, peste 25.000 de politisti vor beneficia de acest spor majorat de la 5 la 10%.
  • Tot din martie 2018, vor primi o indemnizatie pentru paza si supraveghere de 5% din salariul de functie anngajatii MAI care asigura paza, escortarea si supravegherea persoanelor retinute sau arestate preventiv, pentru timpul efectiv prestat in aceste conditii.
  • Pe tot parcursul anului 2018 se va aplica in continuare plata majorarii de 75% pentru orele lucrate in weekend-uri sau de sarbatori legale, mentinandu-se si toate celelalte sporuri, indemnizatii si drepturi de echipament si hrana.
  • Din ianuarie, pentru aproximativ 8.000 de politisti a incetat aplicarea unei majorari salariale care a functionat, conform legii, numai pentru 6 luni din anul 2017. Aceasta majorare pentru asigurarea de la domiciliu a continuitatii serviciului politienesc, a avut un caracter temporar si s-a aplicat pentru prima data in salarizarea politistilor in anul 2017.

Aceste modificari de salarii si sporuri au loc pe fondul aplicarii concomitente, de la 1 ianuarie 2018, a noii Legi a salarizarii unitare si a "revolutiei" fiscale promovate de fostul ministru Ionut Misa