Fondul Monetar Internațional (FMI) intenționează să își revizuiască previziunile de creștere globală în jos din cauza noii variante Omicron care se răspândește în întreaga lume, a declarat vineri directorul general al instituției, citează AFP.

Kristalina GeorgievaFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

„O nouă variantă care s-ar putea răspândi foarte repede poate zdruncina încrederea și, în acest sens, probabil vom vedea revizuiri în scădere a previziunilor noastre din octombrie pentru creșterea globală”, a declarat Kristalina Georgieva la o conferință.

În octombrie, FMI și-a revizuit deja previziunile de creștere pentru produsul intern brut global la 5,9% anul acesta, față de 6% în iulie, din cauza problemelor logistice și din cauza unei vaccinări inegale.

Pentru 2022, FMI se aștepta atunci ca creșterea globală să rămână neschimbată la 4,9%.

Din octombrie, FMI a sugerat deja că această creștere ar putea fi mai puțin susținută decât se aștepta, deoarece blocajele din lanțurile de aprovizionare nu sunt rezolvate, provocând presiuni inflaționiste în întreaga lume.

„Chiar înainte de apariția acestei noi variante, ne temeam că redresarea, deși continuă, își poate pierde o parte din avânt”, a recunoscut vineri Georgieva.

Ea a mai subliniat că creșterea celor mai mari două economii ale lumii, Statele Unite și China, motoarele redresării globale, a fost deja împiedicată de varianta Delta care s-a răspândit la sfârșitul verii și toamna.

FMI publică de obicei revizuiri ale previziunilor sale din octombrie până în ianuarie.