Rusia estimează inflația de anul acesta la 20,7% și o contractare a PIB-ului între 8,8 și 12,4%, a declarat miercuri Alexei Kudrin, șeful Curții de Conturi de la Moscova, într-o ședință oficială cu parlamentarii ruși, relatează TASS.

Salata de boeuf la un supermarket rusescFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„Astăzi, economia trece printr-o perioadă dificilă, este de așteptat ca scăderea acesteia la sfârșitul acestui an, conform estimărilor preliminare ale Ministerului Dezvoltării Economice, despre care încă se discută, să fie de 8,8%, iar, potrivit un scenariu mai precaut, de 12,4%”, a anunțat Kudrin.

„Inflația în acest an, conform previziunii de bază, va fi de 20,7%, anul viitor va fi destul de mare - mai mult de 6%. Prin urmare, trebuie să ne evaluăm imediat sarcinile în politica socială: ce să indexăm, ce este indexat înainte de termen sau, poate, cu întârziere, și cum să fie alocate resursele", a adăugat oficialul rus.

Inflația și sancțiunile vor avea un impact diferit asupra diferitelor regiuni rusești

El a mai explicat că economiile diferitelor regiuni ruse vor fi afectate în mod diferit în viitorul apropiat din cauza presiunii sancţiunilor occidentale.

„Desigur, nu știm cum ruperea lanțurilor [logistice], creșterea costurilor, scăderea exporturilor vor cădea asupra economiei regiunilor noastre. Prin urmare, economiile noastre regionale vor fi foarte diferențiate ca răspuns la provocările actuale”, a afirmat Alexei Kudrin.

Șeful agenției de control a mai amintit că, pentru a contracara presiunile sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, guvernul de la Moscova a abandonat una dintre regulile sale bugetare.

Rusia țintea o inflație de 4% pentru 2022

„Vreau să vă reamintesc că guvernul a luat o decizie strategică - în acest an au abandonat regula bugetului. Aceasta înseamnă că toate veniturile din petrol și gaze care ar fi mers anterior către Fondul Național de Asistență Socială vor fi cheltuite”, a punctat el.

Ultima prognoză publicată de ministerul Economiei de la Moscova înainte de izbucnirea războiului din Ucraina estima revenirea la ținta de inflație de 4% până la sfârșitul lui 2022.

Însă în luna martie Rusia a înregistrat o inflație de 16,7%, cel mai ridicat nivel de după 2015, rușii ajungând în luna aprilie să cheltuie de două ori mai mult pe mâncare decât înainte de declanșarea invaziei în Ucraina de către președintele Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 63-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.