Inflația în Japonia a crescut în luna aprilie cu peste 2% pentru prima dată în mai bine de 13 ani, un semn că creșterea prețurilor energetice și materiilor prime la nivel mondial a ajuns să afecteze și cele mai rezistente economii, scrie The Wall Street Journal.

District comercial in JaponiaFoto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia Images

Însă în pofida datelor statistice publicate vineri și a creșterii dobânzilor de referință de către alte bănci centrale precum Fed pentru a combate inflația record, este puțin probabil ca Banca Japoniei să renunțe la politica de a ține dobânzile de referință aproape de zero.

Atât banca centrală de la Tokyo cât și economiștii independenți consideră că nivelul cererii în Japonia este relativ scăzut și cred că inflația de peste 2% înregistrată în aprilie este temporară.

Inflația de 2,5% înregistrată în Japonia luna trecută este cea mai mare din septembrie 2008 când a depășit 2%, excluzând efectul creșterii taxei pe valoare adăugată.

Creșterea inflației a fost de asemenea cea mai rapidă înregistrată după 1991, companiile japoneze având mai degrabă de ani de zile experiență cu deflația, fenomenul de scăderea persistentă a prețurilor.

În România inflația a urcat luna trecută la aproape 14%.