Michael Burry, investitorul legendar imortalizat în filmul „The Big Short”, a tras un semnal de alarmă privind starea economiei SUA, avertizând că aceasta este susținută de faptul că americanii apelează la economii pentru a se menține pe linia de plutire și că acestea sunt cheltuite rapid, relatează Markets Insider.

Investitorul Michael BurryFoto: Astrid Stawiarz / Getty Images / Profimedia

„Urmărind economiile totale raportate la PIB în SUA. Linia roșie este un minim istoric de 1,5%, stabilit în iulie 2005. La rata de cheltuire a economiilor din ultimele 12 luni, acest nivel ar putea fi atins între lunile septembrie și decembrie a acestui an. Împrumutăm timp”, a notat el într-o postare pe Twitter pe care ulterior a șters-o, o practică obișnuită a lui Burry.

Investitorul a atașat postării un grafic care arată că economiile personale din Statele Unite s-au prăbușit de la 25% din PIB în primăvara lui 2021 la aproximativ 3,8% în prezent.

Burry pare a fi de părere că americanii apelează la pușculiță și conturile de economii pentru a trece peste puseul inflaționist record din Statele Unite care a dus la majorări importante ale prețurilor pentru hrană, energie și locuințe.

Marțea trecută președintele american Joe Biden l-a invitat la Casa Albă pe Jerome Powell, președintele Fed, o mutare rară la Washington. Biden a declarat că a dorit să discute cu Powell și cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în Biroul Oval, despre „prioritatea sa cea mai mare: abordarea inflației.

Michael Burry împărtășește îngrijorările lui Elon Musk privind starea economiei americane

Comentariile lui Michael Burry vin după ce la sfârșitul săptămânii trecute miliardarul sud-african Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, a notat într-un email trimis conducerii Tesla că are o „senzație super proastă” despre economie și că producătorul auto trebuie să concedieze 10% din angajați.

Întrebat într-o conferință de presă despre afirmația lui Musk, Joe Biden a respins îngrijorările, afirmând că problema ar putea fi de fapt una din curtea Tesla.

„În timp ce Elon Musk discută despre asta, Ford își crește copleșitor investițiile. Ford își crește investițiile și construiește noi vehicule electrice. Șase mii de angajați noi și aș adăuga că angajați sindicalizați”, a declarat președintele american.

Luni, Musk a părut să dea înapoi în privința concedierilor de la Tesla în contextul în care afirmațiile sale de săptămâna trecută au dus la o scădere puternică a prețului acțiunilor companiei.

„Numărul total al angajaţilor va creşte, dar cel al salariaţilor ar trebui să fie relativ neschimbat”, a scris Musk pe Twitter