Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a ridicat tonul la Statele Unite ale Americii, avertizand ca nu "problemele Europei sunt cauza problemelor" Americii, "chiar daca Obama crede contrariul", relateaza AFP.

"Unii nu sunt nemultumiti de maniera in care responsabilii politici din Zona Euro rezolva criza", a constatat Schauble, intr-o conferinta de presa organizata la Berlin de institutul de cercetari economice Bruegel. Dar "Europa avanseaza pas cu pas si va continua sa o faca".

Vizibil agasat, Schauble a declarat ca este "in continuare mult mai usor sa dai sfaturi altora decat sa iei decizii care te privesc direct. Pot si eu sa dau sfaturi guvernului american".

Luni seara, Barack Obama a exprimat din nou nerabdarea Statelor Unite in fata lentorii liderilor politici din Zona Euro in actiunea de rezolvare a crizei datoriilor suverane.

"Europenii traverseaza o criza financiara ca sperie intreaga lume", declarase Obama, care a adaugat ca deciziile europenilor de stavilire a crizei "nu au fost atat de rapide pe cat ar fi trebuit".

Pentru a iesi din criza, pentru Europa "nu exista o cale usoara, avem nevoie sa respectam consolidarea bugetara", a adaugat Schauble, in conditiile in care SUA cer Zonei Euro sa demareze programe de relansare economica.

Pe de alta parte, Wolfgang Schauble a calificat drept "o idee stupida" majorarea Fondului european de salvare, apreciind ca acest lucru nu are sens.

"Daca marim volumul, si nu inteleg cum cineva de la Comisia Europeana poate avea o idee atat de stupida, rezultatul ar fi ca statele membre si-ar pune in pericol ratingul AAA. Nu va merge, acest lucru nu are sens", a spus ministru.