Sub influenta fortelor centrifuge, Uniunea Europeana se afla miercuri, inaintea summitului dedicat salvarii Zonei Euro, la o rascruce de drumuri, avand in fata alegerea unei lente dezintegrari sau oportunitatea relansarii spre un federalism accentuat a actualului proiect, care da tot mai multe semne de oboseala, noteaza AFP.

Sefii de stat si de guvern continua sa soseasca la Bruxelles. Imagini LIVE pot fi urmarite aici.

Ora 19,10 La Bruxelles s-a instalat pesimismul in ceea ce priveste sansele ca acest summit sa aduca un raspuns de anvergura la criza datoriilor suverane, din cauza divergentelor existente.

Daca la prima reuniune, a celor 27 de sefi de state si guverne din UE, s-a ajuns deja la un acord de principiu asupra recapitalizarii bancilor, lucrurile se anunta mult mai complicate la reuniunea liderilor din Zona Euro, de la care toate lumea asteapta actiuni.

Daca nimic solid nu apare in urma acestui summit, exista riscul unul "masacru joi pe pietele bursiere", marturisea un diplomat european.

Ora 19,08Bursele europene au inchis indecis sedinta de tranzactionare de miercuri, investitorii asteptand rezultatul summit-ului de la Bruxelles, considerat decisiv pentru viitorul zonei euro, potrivit AFP. Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,1%, la 983,16 puncte, insa a pierdut o parte din castigurile acumulate in timpul zilei din cauza temerilor cu privire la dezacordurile dintre liderii UE pe unele subiecte cheie.

Ora 18,43 Liderii UE nu vor stabili fiecare detaliu al planului de a extinde capacitatea fondului de salvare a zonei euro la summit-ul de miercuri, ci vor stabili directiile generale, a declarat Jean-Claude Juncker, liderul ministrilor de finante din zona euro, citat de Wall Street Journal.

Intrebat care va fi implicarea sectorului privat in noul plan de salvare a Greciei, Juncker a spus ca discutiile sunt in curs de desfasurare si a refuzat sa ofere detalii suplimentare.

Ora 18,30 Aproape 2.000 de ziaristi din intreaga lume s-au mobilizat miercuri la Bruxelles pentru a relata evolutia acestui summit european.

"Este un summit care suscita un interes mediatic foarte puternic. Este probabil unul dintre cele mai urmarite din anii 2004-05 si de la dezbaterile asupra Constitutiei", spune un oficial european insarcinat cu organizarea.

Aproximativ 2.100 de cereri de acreditare au fost depuse pentru acest summit care se deruleaza in doua etape, duminica si miercuri. In ultimii ani, summiturile europene gazduiau in medie intre 1.000 si 1.500 ziaristi.

Majoritatea lucreaza pentru mass media din statele membre, dar numarul ziaristilor asiatici este in continua crestere in ultimii ani, scrie AFP.

Ora 18,00 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri seara, la Bruxelles, ca exista "inca multe probleme de reglat" pentru a ajunge la un acord asupra raspunsului in fata crizei datoriilor suverane.

"Exista inca multe probleme de reglat si negocieri de condus. Deci munca nu este inca terminata", a declarat Merkel, in conditiile in care semnele de blocaj se multiplica.

"Am venit cu totii aici, in orice caz, cu obiectivul de a realiza mari progrese", a adaugat ea.

Cancelarul a semnalat astfel ca nu totul va fi rezolvat miercuri seara, in acest summit, contrar obiectivului initial, care viza oferirea unui raspuns complet in fata riscului de propagare a crizei datoriilor, inaintea summitului G20 care va debuta in noiembrie in Franta.

Marile linii ale unui acord au fost trasate. Este vorba de stabilizarea Greciei, convingand bancilor sa renunte la cel putin jumatate din datoria pe care o detin - aproximativ 100 de miliarde de euro - de recapitalizarea bancilor fragile, in contrapartida, si de impiedicarea contagiunii spre Italia.

Dar exista inca numeroase blocaje in ceea ce priveste detaliile. Negocierile cu bancile creantiere pentru ca acestea sa accepte o pierdere de peste 50% de o maniera voluntara se dovedesc dificile.

Nici detaliile privind majorarea capacitatii de interventie a Fondului de salvare pentru Zona Euro nu sunt inca finalizate. AFP noteaza ca este probabil ca nicio cifra sa nu fie comunicata in cursul acestei seri.

Ora 17,15 Bursa din New York a deschis in crestere miercuri, speculand pe posibila aprobare a mecanismului de salvare a Zonei Euro: Dow Jones castiga 0,61% iar Nasdaq 0,88%.

Ora 17,10 Euro si-a accentuat miercuri aprecierea, dupa votul deputatilor germani. Euro, care evolua in timida crestere in fata dolarului inainte de acest vot, a sarit la 1,3975 dolari in jurul orei 13,15 GMT, cel mai ridicat nivel din 8 septembrie, dupa care a revenit la 1,3960 dolari. Marti, in jurul orei 21,00 GMT, moneda unica era evaluata la 1,3904 dolari.

Ora 16,30 Viitorul sef al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a semnalat, cu cateva ore inainte de inceputul summitului european, ca banca va continua sa cumpere obligatiuni ale statelor aflate in dificultate, anunta Reuters.

"Euro-sistemul (bancilor centrale) este hotarat, prin masurile ne-conventionale, sa previna crearea unui obstacol in transmiterea monetara cauzat de disfunctionalitatile din pietele financiare si monetare", a spus acesta, in limbajul codificat specific al BCE.

Draghi, care ii va succeda lui Jean-Claude Trichet incepand cu 1 noiembrie, a precizat ca aceste masuri nu pot fi decat o solutie temporara si ca atacarea radacinilor crizei care a debutat in Grecia in urma cu doi ani este la latitudinea liderilor politici.

Si totusi, declaratia sa semnifica un refuz al presiunilor Germaniei de a stopa cumpararea de obligatiuni, care a generat de altfel si demisia economistului sef al Bancii Centrale Europene, Jurgen Stark.

Ora 16,20 Bundestagul a aprobat motiunea privind intarirea Fondului European de Stabilitate Financiara, scrie The Guardian. S-au inregistrat 503 pentru, 89 impotriva si patru abtineri

Ora 15.50 Fondul Monetar International crede ca o reducere cu 60% a valorii obligatiunilor elene detinute de creditorii privati ai Greciei nu va fi suficienta si este necesar ca acestia sa accepte o pierdere mai mare pentru salvarea de la faliment a acestui stat, potrivit unui oficial UE apropiat negocierilor, citat de Nasdaq.com. El nu a exclus ca reducerea sa fie de 70% - 75% din valoarea detinerilor sectorului privat.

Ora 15,40 Traian Basescu afirma, inainte de a pleca la summitul de la Bruxelles, ca esential pentru Romania sa obtina asigurari ca prin capitalizarea bancilor din Zona Euro nu se reduce expunerea pe tara noastra si celelate tari non-euro.

Ora 15.30 Acord al celor 27 privind recapitalizarea bancilor: Rata de solvabilitate de minim 9% din activele ponderate cu risc - draft

Ora 15,15Corespondentul Le Figaro la Berlin noteaza ca simbolismul acestui vot nu scapa nimanui: Primul act al summitului european de la Bruxelles se deruleaza in Germania, unde cancelarul Angela Merkel a trasat in fata Bundestagului marile linii ale planului de stabilizare pentru Zona Euro, asa cum il vad nemtii.

Angela Merkel precizat, in discursul care precede summitul, ca atat ea cat si presedintele francez Nicolas Sarkozy considera ca "regula de aur" legata de un deficit maxim de 3% sa fie inscrisa in constitutia fiecarei tari europene.

Ora 14,45 Cum deschide The Sun editia electronica de miercuri: Hope EU have a happy B-Day (thats B for bailout)

Ora 14,00 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri ca trebuie "remediate imperfectiunile" uniunii monetare "acum, sau, o spun clar, niciodata".

Acest lucru nu se va putea face fara modificarea tratatelor europene, a precizat ea, in discursul sustinut in fata deputatilor din Bundestag, adaugand: "unde este scris ca o schimbare a tratatelor trebuie sa dureze zece ani?".

Ora 13,35 Comisia Europeana a cerut liderilor europeni sa gaseasca un acord "credibil" pentru criza datoriilor, in conditiile in care discutiile par sa inainteze cu dificultate.

"Avem nevoie de un acord in aceasta seara", a spus Olivier Bailly, purtator de cuvant al CE. "Avem nevoie de un raspuns politic credibil la problemele-cheie care se afla pe masa", a adaugat acesta.

Ora 13,20 Creditorii privati ai Greciei ar putea accepta pierderi de 50% pe obligatiunile elene pe care le detin

Ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, este optimist: creditorii privati ai Greciei ar putea accepta un plan de salvare prin care isi vor asuma pierderi de 50% pe obligatiunile elene pe care le detin, potrivit cotidianului grec Kathimerini, citat de Reuters.

Citand surse de la Bruxelles, publicatia arata ca Evangelos Venizelos le-a declarat bancherilor ca vor primi 15 euro in numerar si 35 de euro in obligatiuni cu scadenta la 30 de ani, cu o dobanda de 6%, pentru fiecare 100 de euro din datoria Greciei pe care o detin in prezent.

Ora 12,55 O fraza care cere Bancii Centrale Europene sa-si continue politicile "masurile exceptionale" va fi eliminata, cel mai probabil, din draftul concluziilor care va fi discutat in summitul european, in urma opozitiei Germaniei, a declarat o sursa de rang inalt pentru agentia Reuters.

Aceste masuri exceptionale se refera la rascumpararea de obligatiuni pe piata secundara. Angela Merkel a declarat marti ca acest lucru nu a fost convenit cu Germania si a cerut mentionarea in concluzii a libertatii de actiune a BCE.

"Se pare ca Germania a trecut peste Franta. Fraza nu va aparea in viitorul draft", a precizat sursa citata.

Ora 12,45 Italia a emis miercuri obligatiuni in valoare de 10,5 miliarde de euro, iar dobanzile au crescut din nou, semn al neincrederii investitorilor.

Trezoreria italiana a emis obligatiuni in valoare de 8,5 miliarde de euro pe sase luni si certificate de trezorerie de doua miliarde de euro, pe doi ani, atingandu-si obiectivul gratie unei cereri sustinute, care s-a ridicat la peste 17 miliarde de euro.

Italia s-a confruntat insa din nou cu o crestere a dobanzilor.

Dobanda titlurilor pe sase luni a crescut puternic la 3,535%, fata de 3,071% la precedenta emisiune similara, din 27 septembrie, in timp ce dobanda pentru certificatele la doi ani a crescut la 4,628% fata de 4,511%.

Ora 12,10 Dupa intense negocieri cu Liga Nordului, seful guvernului italian Silvio Berlusconi va prezenta miercuri la Bruxelles o scrisoare in care se va angaja sa efectueze reformele economice necesare pentru calmarea pietelor financiare, scrie Le Monde.

In aceasta scrisoare de 15 pagini, il Cavaliere, care a ajuns in extremis, marti seara, la un acord asupra pensionarilor cu aliatii sai din Liga Nordului, exprima vointa guvernului de a ridica varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani dar de-abia in 2026.

Liga Nordului ramane in schimb inflexibila in ceea ce priveste pensia pentru stagiu de cotizare, care permite in prezent pensionarea la 60 de ani cu treizeci de ani de munca si la orice varsta, pentru o vechime de 40 de ani de cotizatie.

In afara de pensii, Berlusconi se angajeaza in aceasta scrisoare sa adopte rapid masuri de relansare economica promise inca din aceasta vara si care nu au fost prezentate nici pana in prezent, pe fondul diviziunilor din sanul majoritatii.

Ora 11,45 China este preagatita sa inunde Fondul European pentru Stabilitate Financiara (FESF), principalul instrument de stopare a crizei datoriilor din Zona Euro, au declarat miercuri mai multi diplomati europeni, inaintea summitului de la Bruxelles.

"China este in favoarea" inundarii Fondului prin crearea unei unitati autonome de investitii (spin-off), a spus un diplomat, sub acoperirea anonimatului. Celelalte puteri emergente (Brazilia, India, Rusia, Africa de Sud) nu au precizat inca daca vor participa la acest fond, a adaugat acesta.

Oras 11.12: Irlandezii s-ar opune unei initiative prin care UE ar primi mai multe puteri, in detrimentul guvernelor nationale, arata un sondaj realizat de Irish Times si citat de Reuters. Reamintim ca posibilitatea schimbarii Tratatului (actul fundamental al UE) a fost invocat tot mai des in ultimele saptamani de liderii europeni care impartasesc viziunea unei integrari mai profunde

Ora 11.00 Directorul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), Klaus Regling, va efectua vineri o vizita in China "pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa", a anuntat miercuri delegatia Uniunii Europene la Beijing.

China ar putea deveni un important contributor la acest fond de salvare daca sefii de stat si de guvern reuniti miercuri la Bruxelles decid sa-l detina spre investitori externi, privati si publici.

In asteptarea summitului crucial de Bruxelles dedicat salvarii Zonei Euro, bursele europene evolueaza indecis in deschiderea sedintei de miercuri.

Cum a inceput ziua pe bursele internationale

Bursa din Paris a deschis in scadere cu 0,21%, cea din Frankfurt in foarte usor recul, de 0,09%, in timp ce primele schimburi pe piata londoneza au antrenat o scadere foarte usoara, de -0,02%. Si bursa din Madrid a

Agenda Zilei:

Ora 10,30 GMT, Berlin - Cancelarul german Angela Merkel pledeaza, in fata Bundestagului, in favoarea proiectului de intarire a mecanismelor de salvare din Zona Euro. Deputatii au anuntat ca vor aproba textul.

Ora 13,45 GMT, Atena - Horst Reichebach, seful german al "task force", grupul de lucru al UE care ajuta Grecia sa-si reformeze economica, sustine o conferinta de presa, in a doua zi a vizitei pe care o efectueaza in capitala acestei tari

Ora 16,00 GMT, Bruxelles - summitul dedicat identificarii unui acord asupra planului de actiune pentru stoparea contagiunii crizei datoriilor suverane asupra restului Zonei Euro, care presupune recapitalizarea bancilor si intarirea Fondului European pentru Stabilitate Financiara (FESF).

afisat o scadere de 0,1% la deschidere.

Acelasi sentiment de asteptare a dominat si pietele financiare japoneze, Bursa din Tokyo terminand sedinta de miercuri cvasi-stabila (-0,16%), in timp ce de cealalta parte a Atlanticului, bursa din New York a terminat in puternica scadere, din cauza nervozitatii legate de summitul european.

Contextul european

"A lasa euro sa se distruga inseamna asumarea riscului de a distruge Europa", avertiza recent presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Pentru eurosceptici, haosul cu care se confrunta euro de doi ani reprezinta confirmarea unui proiect viciat din start. "Vom vorbi timp de secole" de crearea euro "ca un fel de monument istoric al nebuniei colective", crede si ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague.

Peste tot in Europa, ostilitatea fata de proiectul european castiga teren, o data cu reafirmarea nationalismului, ilustrat prin avansul inregistrat de miscarile populiste din Olanda, Finlanda, Ungaria si multe alte tari.

La peste o jumatate de secol de la crearea sa, in 1957, proiectul european ramane inainte de toate o afacere economica. Eforturile de a crea o uniune politica nu sunt foarte concludente, cu o diplomatie slaba si o aparare comuna care si-a dovedit inexistenta in Libia. Un esec al proiectului politic ar putea fi determinant pentru evolutia continentului european.

In schimb, aceasta criza poate actiona ca accelerator al integrarii europene.

Ea a readus deja pe scena dezbaterea legata de Uniunea politica, lasata in umbra in urma cu un deceniu de lansarea Uniunii monetare.

Aici, tabuurile cad unul dupa celalalt. Germania accepta astazi solidaritatea financiara intre state, in conditiile in care sustinea in trecut ca fiecare raspunde pentru propriile actiuni. Astazi, s-a raliat si la ideea franceza de guvernare economica comuna a Zonei Euro.

Dar pretul pentru aceasta sustinere este impunerea 'retetei' germane pentru restul Zonei Euro, unde se confrunta cu opozitia marilor tari latine, Italia, Spania si Franta: disciplina de fier in materie bugetara si control centralizat care poate ajunge pana la o tutela a proiectelor bugetelor nationale.