Pacea nu trebuie considerata garantata daca euro cade, a afirmat miercuri cancelarul Angela Merkel in fata deputatilor germani, inainte de a pleca la Burxelles, unde participa la summitul dedicat salvarii Zonei Euro, relateaza EUObserver.

Angela Merkel in BundestagFoto: Reuters

Imbracata in albastru inchis, Merkel si-a abandonat obisnuita retorica prudenta si a preferat sa vorbeasca despre razboi.

"Nimeni nu trebuie sa considere ca fiind garantati alti 50 de ani de pace si prosperitate in Europa. Nu sunt garantati. De aceea va spun: Daca euro cade, Europa cade", a spus Merkel, in aplauzele tuturor grupurilor politice din Bundestag.

"Avem o obligatie istorica: sa protejam cu toate mijloacele procesul de unificare pornit de stramosii nostri dupa secole de ura si varsare de sange. Niciunul dintre noi nu poate prevedea consecintele daca vom esua", a continuat Merkel.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri ca trebuie "remediate imperfectiunile" uniunii monetare "acum, sau, o spun clar, niciodata", potrivit AFP. Acest lucru nu se va putea face fara modificarea tratatelor europene, a precizat ea, in discursul sustinut in fata deputatilor din Bundestag, adaugand: "unde este scris ca o schimbare a tratatelor trebuie sa dureze zece ani?".

Zona Euro trebuie sa profite de ocazia de reforma pe care o ofera aceasta criza, "altfel ar fi un esec", a pledat cancelarul, inainte de votul deputatilor asupra mandatului Angelei Merkel pentru summitul european crucial de la Bruxelles.

Ea s-a declarat increzatoare in rezultatele acestei reuniuni, care ar trebui sa stabileasca, in principal, modalitatile concrete ale celui de-al doilea plan pentru Grecia si intarirea mecanismelor de sustinere infiintate anul trecut, pentru a impiedica o contagiune a crizei datoriilor la Italia si intreaga Europa.

"Problemele cu care ne confruntam pot si trebuie rezolvate astazi", a spus Merkel, "dar trebuie sa margem mai departe" pentru a rezolva "cel mai mare test prin care a trecut vreodata Uniunea Monetara".

"Modificarea tratatelor este intotdeauna purtatoare de riscuri, este un drum laborios", a recunoscut Angela Merkel, deoarece trebuie aprobata de toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, dar "trebuie sa fim pregatiti sa apucam pe acest drum".

Introducerea de noi reguli in tratate, comune pentru cele 27 de state membre, va fi "cea mai buna modalitate de a evita o diviziune" intre tarile din Zona Euro si celelalte tari, crede ea.

Schimbarea tratatelor avuta in vedere va trebui sa permita obtinerea "unei culturi a stabilitatii in Europa", potrivit Angelei Merkel, in special prin oferirea posibilitatii institutiilor europene de " a interveni, a exersa o influenta" in tarile care "incalca regulile de o maniera permanenta".

Spre exemplu, "ar trebui sa avem posibilitatea de a depune o plangere la Curtea Europeana de Justitie" impotriva 'elevilor nesilitori', a mai spus Merkel.