Cresterea economica peste asteptari din trimestrul al treilea este pusa de economisti mai ales pe seama evolutiilor bune din agricultura, acestia avertizand ca ar fi gresit ca proiectiile viitoare sa se bazeze pe o crestere viitoare in acelasi ritm. "Ar trebui sa "normalizam" evolutia PIB-ului cu exceptionalitatea productiei agricole din acest an. Drept este ca avem si o resuscitare a constructiilor prin lucrari publice. Eu cred ca trimestrul patru va consemna o incetinire fata de Q3", spune profesorul de economie Daniel Daianu.

Evolutia din cel de-al treilea trimestru a depasit toate estimarile, mai crede fostul ministru de Finante. "Aici insa

Daniel Daianu

Daniel Daianu

Foto: Agerpres

trebuie sa avem in vedere recolta exceptionala, in primul rand. Este posibil sa terminam anul cu o crestere a PIB-ului de cca 2%, datorita in principal agriculturii. Mai greu va fi in 2012 din cauza contextului international, deleveraging-ului practicat de banci si continuarii consolidarii fiscale (catre deficit de 2% din PIB).

  • Desi pare mare, nu as folosi aceasta cifra pentru estimari in proiectiile viitoare

Daca absorbtia de fonduri europene va creste dramatic si nu vom avea "explozii" in zona euro este posibil sa avem o usoara crestere si in anul ce vine", mai spune Daianu.

"

florin citu

florin citu

Foto: Agerpres

Trebuie sa asteptam detaliile, sa vedem ce a condus catre aceste cifre. Desi pare mare, eu nu as folosi aceasta cifra pentru estimari in proiectiile viitoare. E mai degraba un caz exceptional, la fel ca cel de-al treilea trimestru din 2008", a explicat si economistul roman Florin Citu.

  • Romania are un potential de crestere superior celui raportat la media UE-27 iar acest avantaj a fost exploatat mult sub potential in ultimii ani

"Estimarile pentru cresterea economica in trimestrul al 3-lea sunt imbucuratoare. Le-as interpreta prin prisma unei reveniri mai intarziate a economiei romanesti fata de media UE-27. Acesta este primul semn mai consistent de revenire a economiei, dupa trei ani. Insa, cresterea economica a UE in perioada iunie 2010 - iunie 2011 a fost de peste 1,6%, in timp ce in Romania a fost de numai 0,3%.

Iar alte tari care au implementat masuri de austeritate, unele chiar foarte dure, de exemplu Letonia sau Estonia, au avut cresteri economice si mai accelerate la sfarsitul lui iunie 2011, de 5,7% si respectiv 8,4%.

Laurian Lungu

Laurian Lungu

Foto: Hotnews

Romania are un potential de crestere superior celui raportat la media UE-27 iar acest avantaj a fost exploatat mult sub potential in ultimii ani. Urmarea unor politici economice potrivite ar trebui sa consolideze cresterea economica din T3 si in trimestrele urmatoare in pofida perspectivei mai putin optimiste privind avansul economiei UE", confirma pentru HotNews si Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

  • Avansul economic din cel de-al treilea trimestru s-a bazat pe productia agricola foarte buna din acest an

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a declarat la The Money Channel, ca avansul economic din cel de-al treilea trimestru s-a bazat pe productia agricola foarte buna din acest an, precum si pe revigorarea tuturor sectoarelor.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

Foto: HotNews.ro

"Cresterea economica s-a bazat si pe productia agricola foarte buna din acest an. Nu cred ca vom mai inregistra o crestere a sectorului agricol la fel de mare in trimestrul IV, iar anul viitor nu cred ca va fi un an agricol la fel de bun ca 2011", a spus si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru la Money Channel.

Potrivit lui Dumitru, "exporturile vor incetini, cel mai probabil, in 2012. In zona euro indicii economici sunt in scadere. Putem anticipa o evolutie slaba a economiei romanesti, anul viitor".

Produsul intern brut al Romaniei a crescut in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 1,9% fata de trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, in timp ce fata de aceeasi perioada din 2010, avansul a fost de 4,4%, in serie bruta, potrivit primelor estimari de marti ale INS.