Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi noapte, asupra principiului unui "pact bugetar" care sa prevada o inasprire semnificativa a disciplinei in zona euro, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP. Noul acordde intarire a disciplineifiscale din zonaeuro vafisemnat de catrecele 17 state membre Eurozone,alaturi dealte sase tarinon Euro (Romania, Polonia, Bulgaria, Danemarca, Letonia si Lituania) ,a declaratvineripresedintele UniuniiEuropeneHerman VanRompuy. UK si Ungaria nu semneaza acordul, iar Suedia si Cehia au cerut un ragaz pentru consultari in parlamentele lor.Prin eliminare, cele 6 tari din afara zonei euro care si-au exprimat acordul sunt Romania, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia si Lituania, chiar daca oficialii UE nu au facut un anunt oficial in acest sens. La ora 9,30, moneda unica europeana era cotata la 1,33 dolari SUA.

Sarkozy, Merkel si Barrosso, in timpul summit-ului UEFoto: Reuters

Ora 16:54: Principalii indici bursieri europeni au inchis in crestere sedinta de tranzactionare de vineri, pe fondul optimismului investitorilor cu privire la angajamentele asumate de liderii europeni la Bruxelles pentru intarirea disciplinei fiscale in zona euro: FTSE 100 s-a apreciat cu 0,83%, Dax a castigat 1,91%, CAC 40 a avansat cu 2,48%, FTSE Mib a crescut cu 3,37%.

Ora 17:14: Bursa din New York a deschis in crestere sedinta de vineri, in conditiile in care pietele inca analizeaza acordul privind consolidarea fiscala din zona euro. In jurul orei 14:45 GMT, indicele Dow Jones Industrial Average se aprecia cu 0,66%, iar indicele tehnologic Nasdaq crestea cu 0,38%. La randul sau, indicele S&P 500 avansa cu 0,69%.

Ora 16:50: Banca Centrala Europeana a limitat suma maxima pentru cumpararea de obligatiuni suverane la 20 miliarde de euro pe saptamana si nu ia in considerare actiuni mai ample ca raspuns la decizia UE de a crea o uniune fiscala, au declarat surse din cadrul BCE citate de Reuters.

Ora 13:05: Bursele europene au avut o evolutie oscilanta in primele ore de tranzactionare ale sedintei de vineri, in conditiile in care investitorii asteapta mai multe detalii privind programul de consolidare fiscala convenit la summit-ul UE de la Bruxelles, ce a fost marcat de tensiunile dintre Marea Britanie si partenerii sai. Analistii arata ca liderii europeni au convenit asupra unei discipline gubetare consolidate, insa au facut progrese relativ mici in ceea ce priveste stoparea crizei datoriilor din zona euro. (Citeste mai multe aici)

Ora 11:20: Ministrul francez al Bugetului, Valerie Pecresse, si-a exprimat speranta ca acordul de la Bruxelles va fi "bine primit" de agentiile de rating. "Este o uniune economica reala, care este pe cale sa fie realizata zilele acestea. Cred ca vor reusi cu adevarat sa consolidam euro", a declarat oficialul francez.

Ora 8:40: Deciziile luate la summit-ul de la Bruxelles reprezinta un rezultat "foarte bun pentru zona euro", a declarat vineri dimineata presedintele Bancii Centrale Europene, italianul Mario Draghi. "Este un rezultat foarte bun si reprezinta o baza pentru un pact bugetar care sa aduca mai multa disciplina in politicile economice ale statelor membre", a afirmat el.

Ora 8:34 Banca Centrala Europeana (BCE) va administra Fondul de slavare din zona euro (FESF) si Mecanismul european de Stabilitate (MES) care va intra in vigoare in 2012, a anuntat vineri presedintele francez Nicolas Sarkozy la Bruxelles.

"Am ajuns la un alt acord. Banca Centrala va gestiona FESF si MES", a declarat Sarkozy la o conferinta de presa dupa prima zi a summit-ului UE, adaugand ca decizia a fost luata la propunerea presedintelui BCE, Mario Draghi.

"A existat o propunere din partea domnului Draghi, care recomanda ca Banca Centrala sa fie pusa in serviciul Fondului european; am considerat ca a fost o idee foarte buna, operatorul Fondului va fi deci Banca Centrala Europeana", a adaugat presedintele francez.

Ora 8:00 Premierul britanic David Cameron si-a aparat refuzul de a accepta o modificare a Tratatului Uniunii Europene, vorbind de o "decizie dificila, dar buna", deoarece interesele Regatului Unit nu erau protejate.

"Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, cel mai bine este sa ramai afara", a spus primul-ministru la o conferinta de presa dupa prima zi a summitului de la Bruxelles.

Ora 7:41 Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca summitul european a ajuns la un "rezultat bun", care va permite zonei euro sa-si recastige "credibilitatea".

"Am ajuns dupa negocieri indelungate la un rezultat bun", a declarat Merkel dupa prima zi a summit-ului la Bruxelles, dupa ce liderii au ajuns la un acord de principiu privind o intarire a disciplinei fiscale a tarilor din uniunea monetara.

Vom construi o uniune bugetara pentru euro, care va fi in acelasi timp o uniune de stabilitate", a adaugat ea. "Am afirmat intotdeauna ca ar trebui ca cele 17 state din zona euro sa isi recastige credibilitatea si cred ca prin aceasta decizie de astazi, euro va putea si va face acest lucru", a apreciat cancelarul german.

Ora 7:32 Statele din zona euro intentioneaza sa suplimenteze resursele Fondului Monetar International (FMI) cu 200 miliarde de euro, a declarat vineri presedintele francez Nicolas Sarkozy, banii urmand sa fie folositi pentru a sprijini statele fragile ale uniunii monetare.

"Am decis sa studiem posibilitatea unei suplimentari cu 200 de miliarde de euro a resurselor FMI", a declarat presedintele francez in cadrul unei conferinte de presa.

Ora 7:23 Statele din zona euro nu au ajuns la un acord, vineri, pentru emiterea, chiar si in viitorul indepartat, a euroobligatiunilor pentru mutulizarea datoriilor, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy dupa o noapte de negocieri. "Nu am ajuns la un acord in aceasta noapte pe acest subiect", a spus el reporterilor, dupa prima zi a summitului UE. Cu toate acestea, "statele membre din zona euro au cerut" liderilor institutiilor europene sa continue activitatea pe aceasta tema.

Ora 6:49 Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi adoptat de catre cele 17 state membre ale zonei euro si de alte cateva state, care vor dori sa se asocieze, din cauza refuzului Marii Britanii, care a pus "conditii inacceptabile", a declarat Nicolas Sarkozy.

"Am fi preferat un acord intre cele 27 de state care insa nu a fost posibil, avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez reporterilor, adaugand ca conditiile impuse de catre prim-ministrul britanic David Cameron au fost considerate "inacceptabile".

Ora 6:20 Noul acordde intarire a disciplineifiscale din zonaeuro vafisemnat de catrecele 17 state membre,alaturi dealte sase taricarenu adera la moneda comuna,a declaratvineripresedintele UniuniiEuropeneHerman VanRompuy.

"Cele 17 state membre alezonei euro, plusalte sase tarivorintraintr-unacord interguvernamental",a declarat el reporterilordupao noaptede negocieri,fara anumitarile in cauza.

"Exista un acord pe fond", dar "sefii de stat si de guvern nu au discutat inca forma juridica" pe care o vor lua aceste reforme, un subiect care risca sa puna probleme, a declarat unul dintre diplomatii care au participat la summitul UE de la Bruxelles.

Problema este ca aceasta reforma, pe care Berlinul o vrea gravata in piatra, se va realiza printr-o modificare a Tratatului UE sau printr-un acord interguvernamental doar la nivelul tarilor din zona euro, optiunea care pare a fi supusa riscului diviziunii intre europeni. Aceasta problema este in continuare aprig dezbatuta.

In fata acestor clivaje, "strategia presedintelui UE, Herman Van Rompuy, este de a discuta mai intai pe fond. Doar atunci cand va exista un acord complet cu privire la continutul "pactului", liderii vor incepe discutiile asupra formei juridice", a spus un alt diplomat.

"Problema risca sa fie forma: cum se adopta aceste dispozitii, ce schimbari de tratate, ce perimetru? Aici, este o alta poveste, problemele nu au fost depasite", a precizat o sursa.

"Pactul bugetar", convenit de UE, preia propunerile franco-germane si cele ale lui Herman Van Rompuy si ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit unui proiect de declaratie finala obtinut de AFP: fiecare stat din zona euro ar trebui sa adopte o "noua regula bugetara la nivel constitutional sau echivalent", care sa afirme ca bugetul national "trebuie in principiu sa fie la echilibru".

Comisia Europeana va trebui sa defineasca principiile acestei "reguli de aur", sustinute de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care nu a reusit insa sa impuna adoptarea ei in Franta.

"Curtea Europeana de Justitie va avea autoritatea de a verifica punerea in aplicare a acestei reguli la nivel national", se arata in document.

De asemenea, este prevzut sa fie aplicate sanctiuni automate pentru tarile ale caror deficit este mai mare de 3% din produsul intern brut (PIB) sau in care nivelul datoriei globale creste prea mult.

Imediat ce CE constata ca un stat membru depaseste nivelul de 3%, vor fi consecinte automate, cu exceptia cazului in care Consiliul (printr-un vot al statelor zonei euro) decide altceva, cu majoritate calificata", potrivit textului. "Circumstante exceptionale pot fi luate in calcul".

Referitor la un alt subiect la fel de important, protectia zonei euro contra crizei, liderii celor 27 de state UE nu au ajuns la un acord privind "instrumentele" financiare pentru a contracara contagiunea, au mai precizat sursele citate.

Proiectul de comunicat reia propunerile pe aceste teme anuntate marti de catre Van Rompuy si Barroso, care sunt in continuare contestate de Germania.

Viitorul Mecanism European de Stabilitate (MES) permanent ar functiona in paralel cu fondurile actuale de ajutor al zonei euro si ar avea statut de institutie de credit care ofera acces la fondurile Bancii Centrale Europene (BCE).