Romania a plasat marti pe piata din SUA obligatiuni pe termen de 10 ani in valoare de 1,5 mld. dolari, la o dobanda de 6,87%, sub randamentul asteptat de piata de 7%. Cererea din partea investitorilor a depasit 6 miliarde de dolari, ceea ce arata o buna incredere in economia locala, au declarat pentru HotNews.ro oficiali din Ministerul Finantelor. "Ei au gasit in obligatiunile noastre un mijloc sigur si de incredere in care sa isi plaseze banii la un randament superior altor oferte", au mai spus sursele citate. "E un lucru pozitiv faptul ca guvernul s-a intors in piata. Credem ca fundamentele economice continua sa se imbunatateasca si ca urmare a acordului cu FMI si CE ," a declarat pentru BusinessWeek Raffaella Tenconi, economist la biroul londonez al Bank of America Merrill Lynch. "Interesul a fost urias. Am strans oferte de aproape 7 miliarde", a confirmat telefonic si secretarul de stat Bogdan Dragoi.

"Investitorii stau pe un munte de bani. Problema e sa aiba incredere in ce ii plaseaza. La acest capitol se pare ca i-am convins si nu pot decat sa ma bucur de acest lucru", a mai adaugat oficialul MFP.

Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 7%, a declarat marti Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, citat de Mediafax. El a mai aratat ca Romania profita de conditiile bune de pe piata prin stabilirea cuponului in jurul a 7%.

PeliFilip alături de Linklaters au asistat Ministerul Finanţelor în emisiunea de obligaţiuni în dolari, în Statele Unite, ca parte a programului de finanţare de pe piaţa externă.

"Am fost încântaţi de oportunitatea de a asista România în această tranzacţie de referinţă, ca şi în stabilirea programului pentru emisiuni pe piaţa americană. Succesul emisiunii arată nivelul înalt de încredere de care se bucură ţara noastră pe pieţele internaţionale de capital. Sper ca acesta să fie un început pozitiv şi pentru reluarea, în condiţii de preţ favorabile, a accesului companiilor româneşti la pieţele internaţionale de capital," declară Alexandru Bîrsan, partener PeliFilip.

Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.

Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat bancilor din zona euro aproape 500 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani.

Oficialul MFP a declarat la mijlocul acestei luni ca Romania se va finanta de pe piata americana, avand in vedere ca bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.

In noiembrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat insa cu lansarea unei emisiuni, desi intentia partii romane era sa faca o prima licitatie chiar in 2011.

Ministerul Finantelor avea pregatita o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari.

Dragoi spunea atunci ca nu s-a grabit sa lanseze o emisiune de obligatiuni in SUA pentru ca povestea de succes a Romaniei era inca prea putin cunoscuta, si era un moment usor mai tensionat pe pietele internationale.

Ulterior, oficialul MFP a aratat ca vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atat in Europa, cat si in SUA, chiar daca nu se va lansa automat si o emisiune de obligatiuni, pentru a mentine permanent contactul cu investitorii si a face cunoscuta situatia din Romania.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Romania are rating "Baa3" din partea Moody's si "BBB-" de la Fitch, ambele in categoria recomandata pentru investitii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BB+", din categoria nerecomandata investitorilor.