"Ce fac fetele? Cum sunteti?" intreaba vesel Candidatul. "Fetele", adica secretarele sedintei Comisiilor reunite de buget-finante din Camera si Senat sunt fericite. Se inghesuie la vorba in timp ce secretarul de stat si probabil viitor ministru Bogdan Dragoi isi toarna un pahar cu apa. Un barbat care il insoteste ii sopteste ca e filmat, sa isi mai aranjeze camasa putin. Dragoi zambeste, lasa sa treaca cateva secunde, dupa care isi incheie lent sacoul croit impecabil.

Ia o bomboana mentolata de la una dintre fete, dupa ce ii cere permisiunea: "Sunt mentolate?". Fata da din cap ca da si il intreaba, toata un zambet: "O sa iti prezinti CV-ul?". Da, zice Dragoi. Am aflat azi dimineata ca trebuie sa mi-l prezint. Apoi se intoarce catre mine.

Aveti idee la cat sunt celelalte audieri astazi?, ma intreaba. Da, zic. Sunt si la ora 14 si la 15 si la 17.

"Dar aveti cumva si o programare a lor?", continua Dragoi. E clar, zic, ma confunda cu vreo Secretara. Ii intind laptopul deschis la pagina cu programari si ii arat lista pe sali de audieri. "Aha", zice Dragoi. "Aha", zic si eu bucuros ca am o reactie identica cu un viitor ministru de Finante.

Incet, parlamentarii se aduna la mese. Candidatul se duce pe la fiecare in parte si da mana cu ei.

Unii ii ureaza succes, altii doar ii zambesc complice. Cand se intoarce spre locul sau, fetele suspina: "Succes, Bogdane!". Bogdan le zambeste, suspinul continua.

Bogdan Dragoi incepe prin a-si prezenta CV-ul. Doua facultati terminate in SUA cu Magna Cum Laudae. Trei limbi straine vorbite cursiv. Coordonarea Trezoreriei, strategia de finantare a datoriei publice...O cariera de succes, ce sa mai.

..

Incep intrebarile din partea membrilor Comisiei. Sunt intrebari dure, care ar darama pe orice candidat. "Vreau sa ii multumesc domnului Dragoi, cu care noi intotdeauna am avut o colaborare excelenta. Ii urez succes", ataca la beregata primul vorbitor. Nici al doilea nu se lasa mai prejos: "Domnul Dragoi a asigurat credibilitatea acestei tari prin emisiunea de obligatiuni pe piata americana! E unul dintre cei care au facut ca aceasta emisiune sa fie un succes. Ii dorim succes si dansului!".

Dragoi vorbeste despre acordurile cu FMI. Se intoarce catre un membru al staffului si ii spune sec: "Apa!". Imediat, un pahar cu apa ii e asezat in fata. Candidatul bea, apoi continua sirul de cuvinte alese. Deficit, sustenabilitate, crestere economica, structural, scadente samd. Priveste in ochi pe fiecare interlocutor, nu coboara o secunda privirea, nu i se clinteste un muschi in timp ce vorbeste.

E ca o statuie care are in gura o bomboana mentolata.

Atacurile dure in care i se ureaza succes inceteaza. Sedinta se termina. Dragoi se ridica si merge sa le stranga iar mainile membrilor comisiilor. Presa l-ar vrea incoltit, dar Dragoi stie sa se poarte. "Cobor pana jos si pe urma ma intorc pentru declaratii", incearca el o eschiva. "Daca tot sunteti aici si noi la fel, de ce sa mai coborati?", intreaba un gazetar.

Se face cercul in jurul secretarului de stat, luminile camerelor se aprind, Dragoi e luat la intrebari. Pareaza, raspunde elegant, calca o ziarista pe picior si isi cere scuze de parca i-ar fi macelarit intreaga familie, ziarista ii zambeste, Dragoi ii zambeste, pupat toti Piata Endependentii.

Nimeni nu intreaba ce se intampla daca toate calculele Finantelor se vor dovedi, la fel ca in 2009, la fel ca in 2010, total rupte de realitate, iar recesiunea va musca din economia Euro mai puternic decat se asteapta acum.

Nimeni nu intreaba care e planul B sau C. Nimeni nu intreaba prin ce minune a naturii un june de douazecisiceva de ani ajunge consilier de ministri ori director in Primarii conduse de Videanu. De fapt, nimeni nu are cum sa il contrazica pe Candidat care stapaneste si arta Dialogului si pe cea a Finantelor. Uneori nici nu stii pe care dintre ele o stapaneste mai bine.