Oficiile de concurenta din zece tari investigheaza manipularea ratelor de referinta LIBOR si TIBOR de catre cateva banci mari europene, specialistii vorbind despre "cea mai mare manipulare din istorie", tinand cont de cei doi indici constituie referinta unei piete de 350.000 de miliarde de dolari, potrivit Asociatiei Bancherilor Britanici (BBA). In centrul scandalului- Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale, Barclays si altele. Ca de obicei in asemenea cazuri, cineva a tradat. O alta banca, cel mai probabil elvetienii de la UBS. Bancile ar fi mentinut in mod artificial LIBOR la un nivel redus pentru a nu parea vulnerabile sau pentru a-si mari profiturile, scrie ziarul elvetian "Le Temps". Unii traderi ar fi admis neregulile, dar oficialii bancilor refuza sa discute despre acest subiect. Doar rapoartele oficiale "transpira" cu caractere marunte, cate o informatie.

Citeste aici sesizarea Consiliului japonez de concurenta

Vinerea trecuta a fost Credit Suisse. Cu o zi inainte, Deutsche Bank. O saptamana mai devreme, Societe Generale si Barclays, iar la scurt timp inainte fusese Citigroup.

  • Cu caractere marunte, "plasat" de regula pe la finalul rapoartelor lor anuale de zeci de pagini, scandalul LIBOR este discret amintit de banci

Cine a denuntat acordul? Raspunsul poate fi gasit la pagina 83 a raportului trimestrial UBS publicat pe 9 februarie, unde se scrie: "UBS a primit imunitate conditionata din partea autoritatilor din mai multe jurisdictii [...] cu privire la posibile incalcari ale normelor antitrust sau de concurenta, in legatura" cu Libor si Tibor. Au urmat Citigroup si Barclays, fiecare sperand sa limiteze eventualele amenzi, care pot urca la miliarde de euro.

Cele trei institutii sunt parte a unui grup de optsprezece cele mai importante banci internationale care ofera in fiecare dimineata celor de la BBA rata dobanzii la care ei estimeaza ca pot imprumuta bani omologilor lor in mai multe transe si in mai multe valute (vezi mai jos). Aceste banci sunt suspectate de a fi fost de acord sa mentina ratele reduse in mod artificial intre 2007 si 2011. Raportul autoritatilor de concurenta arata ca nu numai giganti ai finantelor internationale stiau de aceasta manipulare ci si bancile mai mici si cateva fonduri speculative.

Citeste si "Traderi concediati din cauza Afacerii LIBOR"

Primele suspiciuni de manipulare au aparut in noiembrie 2007 cand, la un seminar organizat la sediul Bancii Angliei cativa experti s-au aratat intrigati de nivelul "suspect de mic" al LIBOR. Cateva luni mai tarziu, in aprilie 2008, Wall Street Journal punea aceeasi intrebare: cum se face ca in SUA rata Libor ramane stabila, in timp ce ciudat, multi indicatori de sanatate ai sistemului financiar international se deterioreaza pe zi ce trece. Un analist Citigroup a fost chiar concediat in 2008 pentru ca a intrebat public daca nu cumva LIBOR este decuplat de realitate.

Cazul se amplifica in 15 martie 2011, cu ajutorul UBS. La pagina 318 a raportului sau anual din 2010, banca recunoaste ca a fost citata de catre autoritatile americane si japoneze financiare intr-un caz de manipulare a ratelor dobanzilor. O prima plangere civila este depusa in Statele Unite, de catre trei fonduri de administrare a activelor. La 26 iulie 2011, oficialii UBS spun ca vor coopera cu autoritatile de reglementare din SUA si Elvetia. In schimbul informatiilor cu privire la presupusa manipulare a Libor si Tibor, banca elvetiana doreste clementa din partea autoritatilor si imunitate partiala.

  • LIBOR reprezinta rata dobanzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang care ofera fonduri, respectiv, rata dobanzii pe care o percepe pentru acordarea de imprumuturi banesti. Este cea mai activa rata din lume care caracterizeaza piata dobanzilor bancare. Ea se determina in functie de dobanzile pe care bancile care fac parte din piata financiara londoneza le ofera pentru depozitele la termen ale clientilor lor. Indicatorul se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda practicate de principalele banci pentru diverse valute (lire sterline, euro, dolari SUA, franci elvetieni, yeni japonezi). Datorita faptului ca Londra este un centru financiar international, LIBOR se calculeaza atat pentru lira sterlina, cat si pentru dolarul american, dolarul canadian, yenul japonez, francul elvetian si alte valute majore pe piata financiara. Libor este calculat si publicat de catre Thomson Reuters dupa ora 11:00 ora Londrei GTM (in general in jurul orei 11:45) in fiecare zi.

Citeste aici sesizarea Consiliului Concurentei din Canada

Pentru Connan Snider, profesor asistent de economie de la UCLA, care studiaza acest subiect de mai multi ani, afacerea pare clara. "Se poate presupune ca, daca o banca este de acord sa coopereze, aceasta inseamna o recunoastere implicita a practicilor ilicite, care ar fi avut loc." Pretentiile civile sunt in crestere. UBS, Credit Suisse si noua alte institutii financiare sunt subiectul unor plangeri depuse in august 2011 in SUA.

  • In 2009, Citibank a declarat ca ar castiga 936 milioane dolari in cazul in care ratele dobanzilor ar scadea cu un sfert de punct procentual pe trimestru timp de un an. Daca acestea ar scadea brusc cu 1%, profitul ar fi de 1,95 miliarde

Charles Schwab este unul dintre primii care au depus asemenea plangeri civile impotriva a 11 banci. Schwab conduce o firma de brokeraj online si s-a simtit inselat. In sesizarea lui, Schwab arata ca bancile au facut din manipularea LIBOR miliarde de dolari in detrimentul companiilor si a persoanelor fizice. Mai mult, prin subevaluarea costurilor reale de imprumut, bancile au indus in eroare investitorii cu privire la sanatatea lor financiara", mai spune acesta.

Citeste aici modul in care actionau traderii, potrivit Autoritatii japoneze de concurenta

"In 2009, Citibank a declarat ca ar castiga 936 milioane dolari in cazul in care ratele dobanzilor ar scadea cu un sfert de punct procentual pe trimestru timp de un an. Daca acestea ar scadea brusc cu 1%, profitul ar fi de 1,95 miliarde", se arata intr-o alta plangere.

  • Se doreste reformarea ampla a modului in care sunt calculate ratele dobanzilor interbancare

Autoritatile de reglementare britanice si grupurile bancare discuta o posibila reformare ampla a modului in care sunt calculate ratele dobanzilor interbancare, in contextul acuzelor ca indicele LIBOR, utilizat intr-o piata de 350.000 miliarde dolari, a fost folosit pentru a manipula investitorii.

Analiza are loc in timp ce in America de Nord, Europa si Japonia autoritatile au extins anchetele incepute cu un an in urma in privinta manipularii London Interbank Offered Rates (LIBOR) si a altor rate de referinta folosite la stabilirea costurilor unor produse financiare, intre care ipoteci si carduri de credit, potrivit Financial Times.

Regandirea sistemului va lua in calcul schimbari de reglementare, precum impunerea din 2015 a unor noi cerinte la nivel global privind lichiditatile bancilor. Persoane apropiate discutiilor au afirmat ca analiza ar putea cuprinde de la revizuirea modului in care sunt stabilite ratele LIBOR pana la impunerea de noi reguli de supraveghere si standarde bancilor participante. Indicele LIBOR este stabilit zilnic in zece monede diferite.

Bancile transmit estimari pentru costurile proprii de imprumut, fara garantii, catre Thomson Reuters, iar acestea sunt folosite pentru a calcula rata zilnica. Procesul este supravegheat de Comisia pentru Schimb Valutar si Piete Monetare, independenta de Asociatia Bancherilor Britanici si condusa de un reprezentant al unei banci participante la stabilirea ratelor in cel putin trei monede diferite.