Leul pare protejat de "cineva de Sus" pentru a nu depasi pragul de 4,38 unitati in fata euro, o "oferta robusta locala" aparand in jurul orelor 12,30 si corectand din deprecierea survenita in timpul sedintei de marti, au declarat dealeri bancari pentru HotNews.ro. In final, BNR a cotat marti moneda unica la 4,3791 lei. Pe pietele internationale, euro pare sa se stabilizeze in fata dolarului american, ingrijorarile venind dinspre incertitudinile din interiorul zonei euro (rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa, dar si de viitoarea reuniune a comitetului de politica monetara a Fed care va avea loc marti dar rezultatele se vor afla miercuri).

Marti in jurul orelor 11, euro valora 1.3164 dolari, fata de nivelul de luni seara- 1.3159 dolari. Moneda Americana isi pastra la randul ei stabilitatea in fata yenului, oscilatiile fiind in jurul nivelului de 81.1 yeni. Preocuparile cu privire la puterea de recuperare a economiei Statelor Unite continua sa ii tina pe investitori sub tensiune, acestia mizand pe viitoare injectii de lichiditate, desi nu ar exista argumente care sa faca acest gest strict necesar.

Luni, pietele erau mai concentrate asupra crizei politice in Belgia dar si asupra incertitudinilor legate de perspectivele politicii economice a Frantei, spun analistii Commerzbank. "Caderea guvernului olandez, din cauza dezacordurilor asupra bugetului de austeritate a alimentat temerile pe de o parte, ca una dintre ultimele natiuni din zona euro care inca detine un triplu A + + si-ar putea pierde punctajul maxim, dar si ca orice actiune coordonata in cadrul Uniunii Monetare, este subminata de problemele politice locale, mai spun analistii".

Revenind pe piata locala, interventiile BNR se fac cu mare discretie, de regula prin intermediul unor cunoscute banci comerciale. Banca Centrala nu comenteaza niciodata pe marginea acestor interventii.

Ponderea ridicata a creditelor in valuta in soldul imprumuturilor neguvernamentale si un transfer puternic si asimetric dinspre cursul de schimb spre inflatie sunt argumente importante pentru stabilitatea leului intr-un an de alegeri, in viziunea Erste.

Cursul de schimb se regaseste intr-o zona de echilibru, care ar putea sa se modifice daca fundamentele se schimba, insa aceasta miscare nu devine evidenta imediat, potrivit guvernatorului BNR. "Nu putem raspunde temerilor decat prin faptul ca suntem aici pentru a asigura stabilitatea economica, stabilitatea financiara si a preturilor, si in conditii de piata, inclusiv stabilitatea cursului. Stabilitatea cursului de schimb se defineste ca o stabilitate in conditii de piata. Cursul este determinat in Romania, in esenta, de piata valutara. Vorbim de stabilitatea pietei valutare nu de o fixitate a cursului", spus Isarescu. Tot legat de interventii, Isarescu a mai spus: „Nu publicam cifrele pentru ca se stie, nu din experienta noastra, se stie din experienta altor banci centrale, ca aceste date ar putea genera mai multe speculatii, ar putea face mai mult rau decat bine“.