Un grup de 12 Camere Judetene de Comert s-au adresat zilele trecute DNA solicitand anchetarea presedintelui CCIR, Vlasov pentru abuz in serviciu in legatura cu modul de administrare a patrimoniului Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Lui Vlasov i se reproseaza cheltuirea a peste 1.300.000 de euro peste plafonul care ii fusese aprobat de AGA, desi CCIR a fost pe pierdere in 2011. Scandalul vine in contextul in care, peste o saptamana, 3 iunie, vor avea loc alegeri pentru functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Mihail Vlasov nu a putut fi contactat de reporterul HotNews.ro, in ciuda repetatelor apeluri telefonice si a e-mailurilor trimise.

"Presedintele CCIR, dl Mihail M. Vlasov a cheltuit, in anul 2011, suma de 12.239.098 lei, existand indicii serioase in sensul ca acesti bani nu au fost cheltuiti doar in interesul CCIR. Cu ocazia dezbaterilor, in Adunarea din 23 aprilie 2012, a Executiei Bugetului de Venituri si Cheltuieli al CCIR pe anul 2011 (punctul 3 de pe ordinea de zi), am observat ca, in Anexa nr.2 (Executia Bugetului de Venituri si Cheltuieli anul 2011), punctul 4 (Cheltuieli cu serviciile executate de terti), litera l (fond la dispozitia Presedintelui), in coloana intitulata "prevederi 2011" a fost mentionata suma de 12.400.000 lei, in loc de 6.300.000 lei, asa cum aprobasera membrii Camerei Nationale, in Adunarea din data de 19 mai 2011", se arata in sesizarea remisa DNA.

Potrivit documentului, in Anexa la Raportul privind Executia Bugetului de venituri si Cheltuieli al CCIR pe anul 2011, la rubrica "prevederi 2011" a fost inscrisa o suma aproape de doua ori mai mare decat cea realmente aprobata, ca fiind aprobata anul trecut de catre Membrii CCIR, sub titulatura de "fond la dispozitia Presedintelui".

"Credem ca aceasta modificare voita a cifrei a avut un unic scop: acela de a ascunde membrilor prezenti in Adunare, faptul ca Presedintele Mihail M. Vlasov a cheltuit, in anul 2011, o suma uriasa, anume 12.239.098 lei (asa cum rezulta in Anexa nr. 2 la Raportul anterior mentionat, ), punctul 4 (Cheltuieli cu serviciile executate de terti), litera l (fond la dispozitia Presedintelui), in coloana intitulata "realizat 2011", cu foarte mult peste bugetul aprobat de catre Adunarea Generala din 19 mai 2011. Solicitarea a fost motivata de faptul ca in anul 2011 a fost cheltuita o suma foarte mare, 12.239.098 lei (aproximativ 32% din veniturile anuale ale CCIR), fara ca membrii Colegiului de Conducere sa fie informati in vreun fel cu privire la destinatia acestor bani. S-a solicitat prezentarea unei astfel de justificari si pentru faptul ca CCIR a incheiat exercitiul financiar 2011cu un deficit important, in valoare de 5.142.928 lei", mai spun autorii sesizarii.

In plus, pentru 2012, in ciuda deficitului bugetar inregistrat in anul 2011, (de aproximativ 1.143.000 Euro), presedintele Vlasov, a propus spre aprobarea Adunarii suma de 11.000.000 lei, cu destinatia "fond la dispozitia Presedintelui".

Problema CCIR intervine cu numai cateva zile inainte de alegerile programate in 3 iunie, cele doua tabere pro- si contra Vlasov aducandu-si reprosuri dure una, alteia. Intr-o nota semnata de Vlasov, contestatarii sai sunt considerati "un grup de presedinti frustrati care si-au pierdut avantajele pe care le confereau functiile, acompaniati de looseri , sustinuti de oameni fara personalitate si instigati de oameni cu legaturi puternice in Servicii"

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) reuneste intreaga retea a celor 42 de camere de comert si industrie judetene, camerele de comert bilaterale si asociatii profesionale. CCIR este o organizatie neguvernamentala, cu caracter autonom.

Sistemul cameral din Romania a fost recent centrul unui alt scandal, dupa ce presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Sorin-Petre Dimitriu, a fost retinut de DNA.

Dimitriu a fost acuzat ca in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, in asociere cu alti doi subalterni, au constrans opt angajati ai institutiei, prin amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani, se mai arata intr-un comunicat al DNA.