Presedintele si directorul executiv al JP Morgan Chase, Jamie Dimon, isi va cere, miercuri, scuze in fata Comitetului Bancar din Senatul Statelor Unite ale Americii pentru pierderile de 2 miliarde de dolari inregistrate in tranzactii cu active cu risc ridicat, relateaza BBC.

"Am dezamagit o multime de oameni si ne pare rau", a spus acesta intr-o marturie scrisa inaintea acestei aparitii.

Directorul executiv a spus ca pierderile au fost cauzate de faptul ca traderii au fost slab coordonati si nu au inteles ceea ce faceau.

JP Morgan a acumulat pierderile cand o strategie de hedging, folosita in mod normal de banci si investitori pentru a-si minimiza riscurile, a fost aplicata gresit.

Marturia acestuia nu ofera insa informatii daca suma a crescut fata de estimarea de 2 miliarde de dolari precizata luna trecuta.

Dimon si-a prezentat scuzele in marturia scrisa, insa a spus ca banca ramane intr-o situatie financiara buna, iar pierderea inregistrata a fost un incident izolat.

"Bilantul nostru a ramas intact", a precizat Dimon.

Cea mai mare parte a auditoriului se asteapta ca acesta sa faca referire la problema daca directorii bancilor si reglementatorii financiari pot identifica riscurile inainte ca acestea sa depaseasca punctul in care ar ajunge sa deterioreze o banca sau intreg sistemul bancar.

Este de asteptat ca senatorii sa il intrebe pe Dimon daca acesta considera ca noile restrictii impuse tranzactiilor speculative- asa numita regula Volcker - pot preveni pierderile.

Regula Volcker isi doreste sa limiteze activitatea de tranzactionare speculativa a bancilor in scopul de a preveni necesitatea unor viitoare ajutoare financiare din partea guvernelor.

Marturia lui Jamie Dimon in fata Comitetului Bancar din Senatul Statelor Unite poate fi citita aici.