Intrarea in insolventa a Hidroelectrica este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului, apreciaza presedintele Bancpost, Mihai Bogza, care spune ca nu se raspunde "la un smen cu un smen". "Sunt mult mai ingrijorat cand vad ca o societate cu capital de stat intra in insolventa decat de rezultatul alegerilor din Grecia. Ma refer la Hidroelectrica (...) Iar acum, in cazul Hirdroelectrica, ma gandesc ca o linie de rationament pentru analistii externi este ca daca o societate cu capital de stat si una din cele mai mari intra in insolventa, maine, poimaine vedem falimentul unei municipalitati, si in cele din urma, de ce nu, un default pe titluri de stat", a spus Bogza la ZF Bankers Summit12, fiind citat de Mediafax.

Bogza, fost viceguvernator al BNR, a aratat ca atunci cand a fost restructurat sectorul bancar "s-au ferit ca de foc" sa declare bancile de stat in faliment (Bancorex si Banca Agricola), pentru ca o astfel de masura da un semnal foarte prost, si s-a tinut cont in primul rand de riscul reputational al tarii.

"O miscare pe care n-am inteles-o (Hidroelecrtica - n.r.). Prima mea reactie a fost de neincredere. Am crezut ca e o scapare pe fluxul de stiri (...) Argumentul ca a fost o solutie pentru a scapa de contractele cu "baietii destepti". Eu respect logica economica, dar nu trebuie sa raspunzi la un smen cu un smen. Cel putin nu din partea statului roman", a afirmat Bogza.

El a concluzionat ca in momentul in care o entitate de stat, si inca una foarte mare, printre cele mai importante, intra in faliment, investitorii nu mai au incredere in riscul suveran.

Bogza nu a dorit sa comenteze daca Bancpost are expunere pe Hidroelecrtica.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a introdus la finele saptamanii trecute o cerere de intrare in insolventa la Tribunalul Bucuresti, iar instanta a stabilit primul termen de judecata pentru miercuri, 20 iunie.

Presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a afirmat ca intrarea in insolventa, dupa "un dezastru de management" si seceta din 2011, nu vizeaza falimentul companiei, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, si nu va duce la vanzarea de active sau inchiderea de hidrocentrale.