Cele mai mari patru banci din Marea Britanie au fost trecute vineri pe lista neagra a autoritatii de reglementare, sub acuzatia de "incalcari grave" in comercializarea de produse financiare complexe, intensificand si mai mult presiunea asupra unui sector aflat deja in criza dupa scandalul Barclays, relateaza AFP.

Autoritatea britanica de reglementare a pietelor financiare (FSA) a anuntat ca a "descoperit incalcari grave" in tranzactiile cu produse mai mult sau mai putin complexe destinate acoperirii riscurilor provenite de la variatiile ratelor de dobanda.

Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland s-au angajat sa isi repare erorile si sa opreasca tranzactionarea produselor financiare mai complexe, a precizat FSA, care nu a impus acestora sanctiuni financiare.

Bancile si-au informat gresit clientii cu privire la costuri, nu au asigurat bine riscurile corelate cu aceste produse sau le-au vandut acoperiri mult mai mari in raport cu nevoile lor, a detaliat FSA.

Totusi, amploarea problemei este relativ limitata: FSA a estimat ca, din 2001 si pana in prezent, bancile au vandut in jur de 28.000 de contracte de acest tip.

De asemenea, Lloyds Banking Group, prima care a raspuns criticilor FSA, a asigurat ca nu "a vandut la scara extinsa" acest tip de produse si ca aceste costuri "nu ar trebui sa fie foarte importante".

Aceasta stire privind cele patru banci importante din Marea Britanie inchide o saptamana neagra pentru sectorul bancar britanic, expus deja mai multor critici. Dezvaluirea de miercuri, potrivit careia Barclays a manipulat ratele de dobanda LIBOR pe piata interbancara, a creat un adevarat scandal.

Barclays a falsificat ratele LIBOR pentru "a se proteja in perioada de varf a crizei financiare"

Directorul executiv al Barclays, Bob Diamond, a admis pentru prima oara ca banca a luat constient decizia de a falsifica ratele Libor in scopul de a proteja banca in perioada de varf a crizei financiare, informeaza The Telegraph.

Dezvaluirea a fost facuta intr-o scrisoare adresata Comitetului Trezoreriei si va pune o presiune si mai mare pe Diamond pentru a da informatii suplimentare legate de aceasta decizie si pentru a se stabili daca hotararea a fost luata la nivelul board-ului de conducere.

Chiar daca tinem cont de conditiile de piata anormale din perioada de varf a crizei financiare si ca motivatia ultima a fost de a proteja banca, si nu de a influenta rata, admit ca decizia pentru "comunicarea unor rate mai reduse a fost gresita”, a anuntat acesta.

Scandalul ratelor LIBOR a dus, joi, la scaderea actiunilor Barclays cu 15,5% (un declin de 3,2 miliarde de lire sterline al valorii bancii), reprezentand cea mai mare scadere zilnica a pretului actiunilor in mai mult de trei ani.

Investitorii au afirmat noaptea trecuta ca vor cere o intalnire cu directorul senior independent al bancii, Sir Michael Rake. Martin Taylor, un fost director executiv al bancii, a spus ca aceste constatari arata o "politica de lipsa de onestitate sistematica".

Conform Bloomberg, investitorii nu vor apela la avocati pentru a-i cere directorului executiv Robert Diamond sa demisioneze, insa au spus ca vor fi date amenzi record pentru manipularea ratelor LIBOR.

Rata LIBOR (London Interbank Offered Rate), o referinta pentru produse financiare la nivel global in valoare de mai mult de 350.000 de miliarde de dolari, este stabilita ca medie a valorii ratelor de dobanda pe care bancile le percep pentru a se imprumuta intre ele.

BBC precizeaza ca Barclays a fost amendata miercuri cu 290 de milioane de lire sterline de catre autoritatile din Marea Britanie si SUA, in urma unei investigatii privind acuzatii conform carora mai multe banci au manipulat rata LIBOR.

Investigatorii au declarat ca traderii Barclays au mintit pentru a face ca banca sa para mai sigura in timpul crizei financiare si, uneori, lucrand cu alti traderi de la alte banci pentru a face profit.

Amenda data Barclays este parte a unei investigatii internationale cu privire la stabilirea ratelor interbancare intre 2005 si 2009. Intre 2005 si 2008, staff-ul Barclays, care a comunicat estimarile propriilor rate interbancare de imprumut, a fost supus frecvent unor actiuni de lobby din partea traderilor de derivative pentru a transmite cifre prin care sa beneficieze de pozitiile deschise, in scopul de a obtine profit pentru banca.

In perioada 2007-2009, in varful crizei bancare, staff-ul a comunicat cifre mai mici, pentru a evita astfel suspiciunile ca Barclays se afla sub un stres financiar care ar fi antrenat imprumuturi la rate ale dobanzii semnificativ mai mari fata de competitorii sai.

Diamond a notat de asemenea ca Barclays realizeaza in prezent o evaluare a comportamentului fiecarui angajat implicat in aceasta actiune si ca toate optiunile de sanctionare vor fi luate in considerare pentru ca acestia sa fie trasi la raspundere, mergand de la retinerea remunerarii sau inapoierea banilor pana la solicitarea de a parasi banca. Aditional, actualul director executiv al bancii britanice a anuntat ca nu va demisiona din functie.