Presedintele Barclays, Marcus Agius, a anuntat luni ca va demisiona din functie pentru a calma scandalul privind manipularea ratelor dobanzii interbancare in care banca este implicata si in urma caruia reputatia institutiei a fost "lovita devastator", informeaza AFP.

De asemenea, Barclays va initia si un audit independent asupra practicilor sale. Ulterior se va publica un raport de evaluare si un nou cod de conduita pentru angajati.

Agius, care prezideaza consiliul de administratie de sase ani, va ramane in functie pana cand altcineva se va gasi pentru a-l inlocui.

"Evenimentele de saptamana trecuta au scos in evidenta comportamente inacceptabile in cadrul bancii si au dat o lovitura devastatoare reputatiei Barclays", a spus Agius, prezentandu-si scuzele sale clientilor bancii, angajatilor si actionarilor.

Totodata, acesta a declarat ca demisioneaza si din pozitia de presedinte al Asociatiei Bancherilor Britanici (ABB).

Barclays a anuntat miercurea trecuta ca va trebui sa plateasca in total 290 de milioane de lire sterline (in jur de 450 milioane euro) - dupa ce a fost amendata de catre institutiile de reglementare din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii pentru tentativele de manipulare a ratei dobanzii interbancare LIBOR.

Rata LIBOR reprezinta rata dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele, influentand de asemenea, indirect, si ratele la creditele acordate populatiei si intreprinderilor.

Cazul a fost pe larg mediatizat in Marea Britanie, iar directorul general al Barclays, Bob Diamond, este convocat miercuri in fata unei comisii parlamentare pentru a se justifica. Acesta a devenit foarte nepopular in Marea Britanie si este supus mai multor presiuni dupa demisia lui Agius. In numele guvernului, viceprimul-ministru, Nick Clegg, a pus si el presiune asupra lui Diamond.

"Toata lumea asteapta cand si alti lideri ai Barclays isi vor asuma responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat sub supravegherea lor", a declarat responsabilul democrat-liberal.

In acelasi timp, mai multe voci s-au facut auzite in acest weekend in Marea Britanie, solicitand inasprirea legii si ca bancherii lipsiti de scrupule sa raspunda pentru faptele lor in fata justitiei.

Guvernul a anuntat deja sambata ca functionarea LIBOR ar putea fi controlata de catre un organism independent.

Insa scandalul nu se va opri aici si se poate extinde si catre alte banci imporante, investigatii fiind demarate pe mai multe continente pentru tentative de manipulare a ratelor britanice LIBOR si a celor europene, EURIBOR.

Royal Bank of Scotland (RBS), care este vizata de aceste investigatii, a concediat deja patru dintre traderii sai la finalul lui 2011 pentru o presupusa implicare a lor in manipularea ratelor.

Aceste noi probleme cresc si mai mult nepopularitatea sectorului bancar britanic, criticat deseori pentru bonusurile astronomice primite de liderii bancilor si pentru diverse practici.

Un ultim episod s-a desfasurat vineri, cand autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Marea Britanie a dezvaluit practicile necorespunzatoare ale primelor patru banci in comercializarea produselor financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Oficiul britanic al luptei impotriva infractiunilor financiare, Serious Fraud Office (SFO), a comunicat luni ca ia in considerare urmarirea penala in cazul manipularii ratelor dobanzilor interbancare LIBOR, care a dus, luni, la demisia presedintelui Barclays.

"SFO este in curs de evaluare si, daca este necesar si posibil, se va angaja intr-o urmarire penala" in acest dosar, a indicat oficiul intr-un comunicat.

Oficiul a precizat ca va lucra alaturi de autoritatea britanica de reglementare a pietelor financiare la investigatia privind manipularea ratelor interbancare LIBOR.

Mesajul SFO precizeaza ca aceste probleme sunt complexe si ca institutia spera sa ajunga la o concluzie in termen de o luna