"Aceasta este o propunere a Mïnisterului Sanatatii aflata in stadiu de proiect, propunere care nu a fost aprobata de Guvern. Ministerul Finantelor publice va transmite cat de curand posibil un punct de vedere in care va respinge aceasta propunere", au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai Finantelor. Potrivit proiectului amintit, cei mai afectati ar fi fost angajatorii care au angajati cu salarii medii sau mici.

Aliniatul din proiectul de lege impunea o cota de contributie calculata din 2117 lei (salariul mediu brut), indiferent de salariul real al angajatului. Astfel, in cazul tuturor salariilor mai mici de 2117 lei, angajatorul va fi obligat sa plateasca mai mult decat o face in prezent in contul asigurarilor de sanatate de baza, a caror valoare nu va fi deductibila cum va fi in cazul asigurarilor de sanatate suplimentare.

Unul dintre primele efecte ale punerii in aplicare a unei astfel de masuri ar fi fost cresterea muncii la negru si, consecutiv, scaderea protectiei sociale a angajatilor. Totusi, comparand cu contributiile la sanatate practicate in alte tari europene, romanii platesc o contributie relativ scazuta: in Germania se plateste 14.9%, in Cehia 13.5, in Ungaria 14%. In Romania, contributia la asigurarile de sanatate a fost redusa in 2008, inaintea alegerilor parlamentare, cand a scazut de la 14% din salariul brut la 10.7% in prezent, din care angajatorul datoreaza 5.2%.

Citeste aici mai multe despre acest subiect