"Ministrul Administratiei si Internelor, dl. Dobre, care este si seful Autoritatii Electorale Permanente, stabileste listele electorale si nu INS. Noi furnizam doar informatii statistice fara a avea atributii pe linia alegerilor ori referendumului. INS va da publicitatii- in cateva zile probabil - rezultatele provizorii ale Recensamantului, pe care nu le-am putut oferi pana acum din considerente tehnice- nu s-a constituit comisia de validare a lor. Aceste date urmeaza sa fie transmise Primului Ministru Ponta si de acolo e treaba domniei sale cum le va folosi. Datele preliminare nu difera de cele provizorii ci apar doi sau trei indicatori in plus (limba materna si apartenenta la unele culte defalcate pe barbati si femei)", au spus pentru HotNews.ro apropiati ai principalului institut de cercetare statistica din Romania.

Oficialii INS admit ca numarul electorilor ar putea fi mai redus in cazul referendumul organizat in privinta suspendarii lui Traian Basescu, dar se feresc sa faca comentarii cu iz politic. Fata de populatia de 21 de milioane cat avea Romania in mod oficial inainte de Recensamant, datele provizorii indica o scadere de 2,6 milioane de cetateni.

Romania are o populatie stabila de 19,042 milioane locuitori care formeaza 7,1 milioane gospodarii, se arata in rezultatele preliminare ale Recensamantului derulat in toamna trecuta. La recensamantul anterior, desfasurat in 2002 numarul populatiei erau 21,68 milioane de locuitori.