Un dispozitiv spion, camuflat sub forma unei pietre si care intercepta datele calculatoarelor de la situl nuclear Fordo, a explodat in momentul in care trupele iraniene au incercat sa miste falsa piatra, scrie Al Arabya News, citand publicatia The Sunday Times.

Luna trecuta, Garzile Revolutionare de la instalatia nucleara subterana Fordo, in apropierea orasului Qom, in nordul tarii, au venit aproape de piatra si au incercat sa o mute, spune saptamanalul britanic, care citeaza surse anonime.

Garzile, care patrulau pentru a verifica terminalele de conectare de date si legaturile telefonice cu situl nuclear, au spus ca dispozitivul spion deghizat a explodat atunci cand au intrat in contact cu el.

Conform ziarului, expertii care au cercetat scena exploziei au analizat ramasitele dispozitivului si au constatat ca acesta era capabil sa intercepteze date de la calculatoarele centralei nucleare, unde este imbogatit uraniul.

Stirea privind explozia a fost initial tinuta secret de iranieni. Insa, saptamana trecuta, Fereydoun Abbasi, vice-presedintele Iranului si seful agentiei pentru energie nucleara, a spus ca liniile de inalta tensiune dintre Qom si Fordo au fost aruncate in aer in august.

Aceasta veste a intensificat speculatiile potrivit carora dispozitivul spion a reprezentat o sursa semnificativa de informatii pentru serviciile secrete din tarile occidentale, care acum a fost pierduta.

Israelul considera ca programul nuclear al Iranului este folosit pentru a dezvolta arme nucleare capabile sa ii ameninte propria existenta si statutul sau actual din Orientul Mijlociu de unic detinator de arma nucleara.

Iranul insista insa ca programul sau este exclusiv pacifist, civil, insa tara este blocata intr-o confruntare profunda cu ONU si Consiliul de securitate in acest dosar.

Potrivit The Sunday Times, existenta acestui loc a fost necunoscuta pana in urma cu trei ani si centrala nucleara a fost sub supravegherea agentiilor de spionaj americane, britanice si israeliene.

Acesta sustin ca aici se afla pana la 3.000 de centrifuge ascunse sub 80 de metri de stanca, instalatii folosite pentru a separa substante de diferite densitati si care se rotesc la viteze ridicate.

Unele rapoarte spun ca explozia a fost planuita pentru a taia furnizarea cu energie a centralei si pentru a distruge aceste centrifuge.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu a afirmat saptamana trecuta ca Iranul va detine capacitatea de a fabrica bomba nucleara pana la mijlocul anului urmator si a amenintat cu un atac unilateral.

Cu toate acestea, Marea Britanie si Statele Unite cred ca Iranul progreseaza intr-un ritm lent.

Oficialii britani au declarat in acest an ca un dispozitiv de spionaj camuflat sub forma unei pietre a fost descoperit in Moscova in 2006.