Franklin Templeton Investment Management considera ca recenta numire a unui nou Director General la Complexul Energetic Oltenia ("CE Oltenia") incalca sever prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 ("OUG 109/2011") privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Noul Director General a fost numit de un Consiliu care nu era autorizat sa-l numeasca si care, in plus, a realizat un proces de selectie defectuos in care alti candidati de pe lista scurta nu au fost intervievati pentru aceasta pozitie, se arata intr-o nota a Fondului Proprietatea.

Pe 21 ianuarie 2013, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia l-a numit pe Directorul General interimar de atunci al companiei, dl. Laurentiu Ciurel, fost membru al unui partid politic, in functia de Director General, cu un mandat pentru patru ani. Aceasta decizie incalca in mod flagrant cerintele prevazute in OUG 109/2011 din urmatoarele motive:

  • Consiliul de Supraveghere care l-a numit pe domnul Laurentiu Ciurel in functia de Director General are un mandat interimar limitat in mod explicit pana la desemnarea unui nou Consiliu de Supraveghere in baza prevederilor OUG 109/2011, prevederi care impun un proces de selectie deschis, transparent si nediscriminatoriu. Prin urmare, Consiliul nu era in pozitia de a-l desemna pe domnul Ciurel pentru un mandat de patru ani, conform art. 63, alineat 11 al Ordonantei mentionate mai sus.
  • Pentru companiile de stat mari2, asa cum este si CE Oltenia (companii de stat cu cifra de afaceri de peste un milliard de lei in 2010 si cu peste 1.000 de angajati), managementul profesionist ar trebui sa fie mai intai implementat prin selectarea si desemnarea unui Consiliu independent, care ulterior sa numeasca Directorul General si alti membri ai conducerii executive.

"Desemnarea dlui. Laurentiu Ciurel in functia de Director General a avut loc dupa depunerea unei liste scurte de candidati, romani si straini, de catre Kienbaum, compania independenta de executive search implicata in procesul de selectie. Lista il includea si pe dl. Ciurel. In mod surprinzator, nici Consiliul de Supraveghere, nici Comisia de Nominalizare si Remunerare formata la nivelul Consiliului nu i-au intervievat pe ceilalti candidati inclusi pe lista scurta si au decis sa il desemneze direct pe dl. Ciurel", se mai arata in Nota invocata.

  • Managerul de Fond este, din nou, profund  dezamagit de lipsa de transparenta in procesul de selectie si de criteriile opace pe baza carora se ia decizia finala de a numi noi manageri profesionisti si consilii independente in companiile de stat. Incurajam cu fermitate Guvernul sa rezolve urgent aceste probleme si sa respecte legislatia in vigoare de acum inainte.
  • Managerul de Fond este extrem de preocupat de faptul ca, la mai mult de un an de la adoptarea OUG 109/2011, normele de guvernanta corporativa nu au fost puse in aplicare pe deplin si in mod corect in niciuna dintre companiile de stat la care Fondul Proprietatea este actionar. Scopul acestui act normativ este de a asigura ca managerii noi sunt profesionisti calificati, motivati sa imbunatateasca profitabilitatea si competitivitatea acestor companii, aspecte care se vor reflecta in mod pozitiv asupra bugetului de stat prin venituri imbunatatite si, in general, asupra performantei  economice a Romaniei.
  • Daca incalcarile guvernantei corporative continua, credem ca aceste actiuni vor avea un impact negativ nu numai asupra valorii companiilor din portofoliul Fondului, dar si asupra intregii piete romanesti.