"Specificatiile sistemului sunt in conformitate cu normele internationale si cu prevederile contractului Serviciul National pentru Masurarea Audientelor TV (SNMATV) asa cum este furnizat de catre Kantar Media", a declarat Lucia Antal, presedintele ARMA in cadrul unei conferinte de presa unde au fost prezentate rezultatele auditului efectuat in perioada octombrie – noiembrie 2012. Auditul afost realizat de o companie britanica- Helen Harrison & Company pe un esantion de 100 de case.

Potrivit raportului de audit numai 45% din membrii panelului au declarat ca nu au avut probleme de natura tehnica, oficialii ARMA declarand ca proportia din Romania este inferioara celor din alte tari si ca in cea mai mare parte, neregulile se refera la momentul instalarii aparatelor.

Discutiile au fost animate de jurnalitul Realitatii TV, Rares Bogdan, care a contestat corectitudinea unor date prezentate de oficialii ARMA, pornind de la esantionarea facuta

Rares Bogdan: De ce este utilizata in continuare o esantionare de 2/3 din urban si doar o treime din rural, cata vreme Romania este altfel impartita- de 53% urban si 47% rural?

Iosif Kalauz (Kanal D): Legat de disproportionalitatea panelului pe urban si zona rurala, as puncta ca exista aceasta disproportionalitate dar care nu pune in pericol sistemul. Dar in momentul in care datele se culeg, ele sunt ajustate printr-un coeficient de ponderare astfel incat comportamentul lor va reprezenta poza Romaniei „in mic”. Sunt aspecte normale in sociologie

Rares Bogdan: De ce doar 100 de gospodarii?

Lucia Antal: Auditorul a venit si ne-a recomandat 50 de gospodarii, nu 100. Noi am zis sa nu para putine ci am ales 100 de gospodarii, chiar daca ne costa mai mult. Selectia acesto 100 de gospodarii nu a fost realizata de noi ci de auditor.

Rares Bogdan: Dar auditorul nu e aici sa il intrebam direct

Lucia Antal: Este plecat in Giorgia, e o companie internationala care face audit in nenumarate tari. Dupa ce va termina auditul in Georgia va fi disponibila pentru a veni in Romania si veti putea sta de vorba cu dansa. Sunt gospodarii cu oameni in varsta care-in momentul in care tuna sau fulgera- isi opresc lumina cu totul din intrerupator si atunci nici peoplemeter-ul nu mai functioneaza.

Nu exista peoplemetere instalate in locuri publice pentru ca nu ne permitem financiar sa facem acest lucru.

Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (ARMA) ceruse in urma cu doua saptamani televiziunii Realitatea TV, intr-un drept la replica, sa inceteze "campania de dezinformare a publicului prin denigrarea a serviciului de masurare a audientelor TV" si a decis sa faca publice cifrele contestate de acest post.

Citeste mai multe despre acest conflict, aici

Asculta intreaga discutie de marti dintre jurnalitul Realitatea TV si oficialii ARMA

Descarca fisierul audio in format MP3