Atena a inceput procedura de preluare a filialelor bancilor cipriote prezente in Grecia, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) si Hellenic Bank, a auntat vineri ministerul grec al Finantelor, citat de AFP.

"Procedura de achizitie a bancilor cipriote in Grecia de catre un grup bancar grec a inceput" in cooperare stransa cu banca centrala a Ciprului, precizeaza un comunicat al ministerului.

Aceasta evolutie garanteaza "stabilitatea" sistemului bancar grec si "depozitele cetatenilor tarii in bancile cipriote", potrivit sursei citate.

Aceasta decizie a venit in urma unei discutii telefonice intre premierul grec, Antonis Samaras, si presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, dand unda verde "separarii agentiilor grecesti ale bancilor cipriote" care vor fi recapitalizate de bancile grecesti, ele insele sustinute de Europa, a indicat o sursa bancara greaca.

Potrivit unui comunicat al presedintiei cipriote publicat de guvernul grec, "dl. Anastasiades i-a multumit dl Samaras pentru sustinerea deplina a oamenilor politici si a poporului grec in orele dificile pe care le traverseaza Ciprul".

De la inceputul crizei din Cipru, ministrul grec al Finantelor, Yannis Stournaras, precizase ca bancile grecesti, care beneficiaza de un ajutor UE-FMI pentru recapitalizare, erau "pregatite sa cumpere agentiile cipriote din Grecia".

Principalele banci grecesti au primit 50 de miliarde de euro de la zona euro si FMI pentru a se recapitaliza, in urma pierderilor inregistrate in cadrul operatiunii de stergere a datoriei suverane a Greciei.

Pentru finantarea acestui plan, ar fi nevoie de circa un miliarde de euro, potrivit sursei bancare citate.

Potrivit presei economice grecesti, depozitele din bancile cipriote din Grecia ar fi de circa 13 miliarde de euro, in timp ce creditele ar atinge 24 de miliarde.

Cele trei banci principale ale Greciei, Banca Nationala a Greciei (BNG), cea mai mare, aflata in prezent in proces de fuziune cu Eurobank, Alpha Bank Piraeus Bank, precum si Hellenic Postbank, o banca mai mica, si-au manifestat interesul pentru a prelua filialele cipriote, potrivit unei alte surse bancare.