"Cineva scria astazi ca nu a spus nimeni, in special de la Banca Nationala si sa le fie rusine celor de la Banca Nationala, si imi asum aceasta rusine ca depozitele, este adevarat, sunt garantate pana la 100.000 euro, dar ca dupa 100.000 euro fiecare merge pe cont propriu (...) ca aceasta suma nu mai este garantata. Mi se pare suparator. Ce concluzii tragem? Ca in situatii de panica, de durere, judecatile normale nu mai sunt valabile. Atentie, garantat pana la 100.000 euro. Punct, fraza a doua, dupa 100.000 euro nu mai este garantata", a spus luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la lansarea volumului "Politica monetara: ipostaze neconventionale", scrisa de consilierul sau Lucian Croitoru.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

"Eu credeam ca se subintelege, nu? Mai citesc tot prin presa de astazi, printre altele, ideea ca nu s-a stiut ce este cu sucursalele. Toata presa a prins mult mai usor o idee ideologica prin care spune "Ce tot spune Banca Nationala de banci straine si banci romanesti cu capital strain? Ca tot aia este". Trebuie sa apara un soc din acesta ca sa se vada ca nu e tot acelasi lucru. De fiecare data cand am spus banci romanesti cu capital strain este vorba de banci romanesti care sunt infiintate in Romania, sunt persoane juridice, autorizate de BNR, reglementate de BNR, raspundem pentru ele si asa mai departe si ca sucursalele sunt banci straine", a mai afirmat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

"Daca cineva sub semnatura lui ia cunostinta de ceva si pe urma spune ajutat de articole de presa si de formatori de opinie ca nu a stiut inseamna ca avem toti o problema", a mai afirmat Isarescu.

In legatura cu stirile aparute despre Bank of Cyprus, acesta a afirmat ca BNR nu negociaza partile comerciale, "nu avem voie, fiecare actionar isi negociaza partea comerciala".

"Orice banca centrala discuta cu alte banci centrale despre elementele esentiale legate de stabilitate. Suntem in acelasi club, suntem in Uniunea Europeana. Cand vorbim de Uniunea Bancara, cea care se va crea, atunci se vor face multi pasi inainte. Daca ne ducem la Comitetul European de Risc Sistemic si BNR impreuna cu celelalte institutii sunt membre ale CERS, acolo ce facem? Crede cineva ca stam si facem un dialog al surzilor si al mutilor? Nu, ascultam, negociem, gasim solutii", a mai adaugat guvernatorul BNR adaugand ca nu va lasa sa se deprecieze foarte repede moneda nationala pentru ca are impact de contagiune.

"Lucian Croitoru abordeaza atacul speculativ din toamna 2008. A curs la vopsea si cerneala de tiparnita... Initial nici nu a folosit termenul atac speculativ. Era o situatia tensionata si cuvantul speculativ crea alte probleme atunci. Asa cum nu l-am lasat, pentru ca avem flotare controlata, sa se duca spre 3,5 (lei/euro n.r.) spre 3, nu lasam nici acum sa se deprecieze foarte repede pentru ca are impact de contagiune, se duce in intregul sistem bancar, deterioreaza pozitia bancilor, pune in pericol economisirile publicului si aceasta este Romania. Nu avem un Dow Jones, din pacate ne uitam cu totii la cursul de schimb ca la un indicator bursier de tip bine sau rau. Urmariti intr-o zi cu volatilitate un pic mai mare a cursului cum se exprima crainicii de la televiziune", a explicat Mugur Isarescu.

Acesta a reamintit ca a spus cu mult timp in urma ca in Romania exista banci romanesti cu capital strain.