Banca Centrala Europeana nu poate rezolva criza din zona euro, le-a transmis duminica economistilor seful Bundesbank, Jens Weidmann, plasand asupra tarilor care au adoptat moneda unica responsabilitatea de a-si reface economiile si de a inaspri reglementarile fiscale, transmite Reuters.

Weidmann s-a adresat economistilor la o conferinta din Aix-en-Provence (sudul Frantei), la doar trei zile dupa ce BCE a incalcat practica obisnuita anuntand ca intentioneaza sa mentina rata dobanzilor la un record minim pentru o perioada indelungata si este posibil sa o mai reduca.

"Politica monetara a contribuit deja mult la absorbtia consecintelor economice ale crizei, dar nu poate rezolva criza", a declarat Weidmann in discursul sau.

"Aceasta este consensul Consiliului Guvernatorilor. Criza a evidentiar deficiente structurale. Ca atare, necesita solutii structurale", sustine seful Bundesbank, banca centrala a Germaniei.

Weidmann, recunoscut pe scara larga ca fiind cel mai agresiv din cei 23 de membri ai Consiliului Guvernatorilor al BCE, nu vrea banca sa intervina prea puternic pentru rezolvarea crizei economice din blocul monedei unice, permitand astfel guvernelor sa recurga la reforme "de catifea".

In urma cu o zi, alti doi membri ai BCE, Christian Noyer si Benoit Coeure, au declarat ca decizia bancii de a renunta la practica obisnuita a fost o schimbare in comunicare insa nu inseamna o schimbare in strategia sa bazata pe monitorizarea inflatiei, a economiei reale si a evolutiilor monetare.

"Zona euro este in curs de normalizare, trebuie sa fie in pace, protejata, sa i se permita sa se vindece", a declarat duminica, in cadrul aceleiasi conferinte, Benoit Coeure, incercand sa explice actiunea BCE.