Acordul cu Fondul este pe urmatorii doi ani, iar suma negociata este de circa 4 miliarde de euro- doua de la Fond si alte doua de la UE, au confirmat pentru HotNews surse guvernamentale. Anuntul oficial va fi facut miercuri, cand probabil se vor da si alte detalii, au mai spus sursele citate. "Nu ne asteptam sa tragem din acesti bani, dar e bine sa-i avem acolo, pentru siguranta", au mai spus sursele citate. Potrivit acestora, in centrul prioritatilor se va afla reforma Sanatatii. Vezi in text ce alte schimbari au fost negociate

  • Anul viitor contam pe realizarea a jumatate din ajustarile structurale negociate urmand ca in 2015 acestea sa fie incheiate. Guvernul trebuie sa isi fixeze prioritatile si mai ales sa se tina de ele. Exista la nivelul Finantelor o comisie de lucru care a selectat o serie de proiecte publice in baza unui scoring urmand ca acestea sa fie monitorizate si duse la bun sfarsit. "Nu se poate sa aveti proiecte incepute acum 30 de ani si care inghit bani publici si astazi" , li s-a transmis oficialilor romani.
  • Se va crea o platforma de tranzactionare moderna a instrumentelor de datorie publica, lucru aflat in sarcina Trezoreriei, dandu-se si un termen de un an in aceasta privinta. S-a discutat si cu Banca Nationala, care a apreciat acest proiect  mai ales ca ar ajuta la transmiterea semnalelor de politica monetara
  • Reforma Sanatatii este cea care va sta in centrul Programului. Alocarile in sistem sunt  foarte slabe iar ineficienta este extrem de ridicata. Se va pune accent pe asigurarea unui management financiar de buna calitate al spitalelor, medicii de familie vor fi lasati sa faca mai mult, porninduse de la ideea ca ingrijirea spitaliceasca e scumpa si  ca va trebui furnizata doar acolo unde e cazul.  Accentul va cadea pe preventie si tratament ambulatoriu.
  • Privatizarea unor companii de stat vor face parte din conditionalitatile noului acord. Tintele vor fi mai putine, dar presiunea pentru a le respecta va fi mai mare. Nu vor fi tolerate amanari sau neindeplinirea acestor tinte decat in situatii de forta majora. Vor exista termene limita clare pentru fiecare pas si companie in parte
  • S-a discutat si despre cazul CFR Marfa, negociatorii straini nu s-au aratat foarte incantati de cum a decurs procesul. Potrivit sursei citate, acestia vor un singur lucru: ca investitorul care va prelua compania sa fie un bun investitor. Adica sa aiba banii necesari si capacitatea manageriala de a restructura compania. Pozitia lor a fost aceea ca bugetul de stat, adica tot contribuabilii, nu mai trebuie sa sustina financiar o companie manageriata execrabil. 
  • Bancile vor fi in continuare protejate. Posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicata din luna octombrie, nu se va aplica, invocandu-se posibila pierdere a stabilitatii financiare. Probabil asta s-a obtinut dupa negocierile cu BNR si cu reprezentantilor bancilor.  S-a discutat si despre creditare, bancherii au spus ca nu exista cerere, dar reprezentantii BNR au replicat imediat ca la ce dobanzi au la credite e si normal sa nu existe cerere. In cele din urma, s-au notat punctual cateva lucruri care pot fi imbunatatite, cum ar fi mecanismul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
  • Companiile de stat vor trebui sa infrunte realitatile pietei. Toti sunt egali in fata pietei. Nu se vor acorda niciun fel de stimulente, iar daca nu se vor face restructurari, vor falimenta.
  • Acordul se va semna la inceputul lunii octombrie, probabil in perioada 10-15 a lunii. Exista niste proceduri care trebuie respectate
  • S-a discutat cu Rusanu si Daianu. Unele salarii din ASF vor fi reduse iar actuala organigrama se va "subtia" mult. Amandoi au fost de acord cu aceste lucruri, pentru ca institutia trebuie sa fie credibila si eficienta.

Background:

Potrivit Agerpres, Executivul va face publice memorandumul cu Comisia Europeana si scrisoarea de intentie adresata FMI cu privire la incheierea unui nou acord, a anuntat marti premierul Victor Ponta, precizand ca intentioneaza ca, la inceputul sesiunii parlamentare de toamna, sa prezinte Legislativului elementele acordului.

"Zilele trecute, au fost negocieri lungi, dificile, dar in final fructuoase cu partenerii nostri internationali. Practic, maine vom putea anunta - si reprezentantii CE, ai FMI si noi - elementele unui viitor nou acord. Intentionez, pe de o parte, avand, evident, acordul CE si al FMI, sa dam publicitatii pentru prima data atat memorandumul cu CE, cat si scrisoarea de intentie cu FMI. Stiti ca atunci cant eram in opozitie, ceream acest lucru, acum suntem la putere. Am intrebat, cu avizul lor in cel mai scurt timp - eventual maine sau cand se poate - sa facem publice, nu sunt lucruri secrete", a spus Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a mentionat ca isi propune sa prezinte elementele noului acord si in Parlament.

"La inceputul sesiunii parlamentare, o sa ma adresez presedintilor celor doua Camere cu rugamintea de a putea sa prezentam in fata Parlamentului elementele unui nou acord, in asa fel incat sa fie o decizie nu doar a Guvernului Romaniei, ci si a Parlamentului si a tuturor fortelor politice responsabile. Ca vom gasi, ca de obicei, iresponsabilii de serviciu, in Parlament, la Cotroceni, unde or fi ei, care vor fi contra, e problema lor", a afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la Palatul Victoria, ca au fost incheiate negocierile pentru un nou acord cu Fondul Monetar International, rezultatele urmand sa fie anuntate miercuri.

Boardul Fondului Monetar International a anuntat la finele lunii trecute incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatand indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si remarcand progresele in directia stabilitatii macroeconomice si pe calea reformelor structurale