Introducerea unei cote diferentiate de impozitare nu ar putea reprezenta o solutie pentru cresterea veniturilor bugetare in 2014, intrucat din punct de vedere tehnic este un proces mult mai lung decat cel al trecerii la cota unica, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in MFP Dan Manolescu. "Sa facem un sistem de taxare diferentiata in doua luni este imposibil. Nu convingem pe nimeni ca am putea aduce la buget mai multi bani in felul asta. Prin 2000, cand s-a introdus impozitul pe venitul global, sistemul a fost construit cam in doi ani. Trecerea de la sistemul progresiv la cota unica este simpla, dar invers nu e la fel de usor", a explicat Manolescu.

El a aratat ca in urmatoarele zile se va decide ce nevoie de venituri suplimentare va rezulta pentru bugetul pe 2014, iar concomitent se vor discuta optiunile fiscale.

Manolescu a precizat ca in bugetul pe 2014 nu va fi inclusa pentru moment nicio reducere de TVA la alimente, intrucat este nevoie de o perioada de sase luni pentru a vedea daca diminuarea TVA la paine va aduce venituri mai mici la buget. Oficialul MFP sustine ca astfel de decizii nu se vor adopta daca este nevoie de masuri fiscale compensatorii.

"Optimist, primele date relevante din incasarile de TVA la paine se vor vedea peste 6 luni, adica martie-aprilie (...) Tot optimist vorbind, orice reducere de TVA la alimente ar putea avea loc abia dupa prima jumatate a anului viitor", a punctat Manolescu.

Secretarul de stat a afirmat ca mediul de afaceri a propus ca reducerea de TVA sa se aplice la carne, domeniu unde se observa o evaziune fiscala mai mare decat in alte segmente alimentare.