Marti dimineata, aproape toate rapoartele pe curs ale bancilor comerciale indicau o sesiune de tranzactionare linistita, aratand ca cearta dintre Basescu si Ponta nu va avea impact asupra perechii eur/ron. In jurul orei 10,30, volumele tranzactionate au inceput sa creasca consistent, mutand cursul leului in fata euro la niveluri record ale ultimelor doua luni. In final, cotatia BNR a fost de 4, 468 lei/eur, fata de 4,43 cu numai o zi inainte. Ce s-a intamplat azi in piata valutara?

Moneda euroFoto: europa.eu

"Aseara totul parea ok. La prima ora marti dimineata, totlu ok. Cu putin timp inainte ca BNR sa afiseze cotatiile pentru valute a aparut brusc o miscare in piata. Tineti cont ca in Romania piata e putin adanca si nu ai nevoie de prea multi bani ca sa faci miscarea. Ideea unei deprecieri naturale pare fortata, cata vreme daca era ceva natural, piata "simtea"de aseara, nu azi inaintea cotarii BNR. Mai ales ca bugetul poate sa fie votat si se merge mai departe", a explicat pentru HotNews unul dintre dealeri.

"Nu vreau sa sugerez ca in mod clar asa au stat lucrurile, insa opinia mea este ca o entitate de Stat a intrat marti in piata si a depreciat leul probabil in scopuri politice. E posibil sa fi fost un minister sau o banca de stat care sa fi facut aceasta miscare pe leu, poate chiar Banca Centrala sa fi cumparat valuta pentru a pune deoparte pentru rambursarile catre finantatorii internationali, dar nu pare o miscare in logica de pana acum a pietei", a spus un alt dealer.

"E posibil sa fi facut cineva jocurile pe perechea eur/ron, dar nu stim sigur. Intampinam de cateva zile niste dificultati tehnice si nu putem cauta acele semne de tranzactii aglomerate care consideram ca sugereaza interventii. Este desigur greu de exclus o asemenea ipoteza. Piata a parut destul de inactiva in ultímele saptamani iar miscarile mai putin fluente ar putea sa fie si produsul unui piete mai putin lichide. Pentru moment am aflat ca a fost o concentrare puternica de tranzactii astazi- in mod mai putin obisnuit- aceasta s-a petrecut intr-o faza de depreciere a leului",ne-a spus un alt dealer.

BNR nu face comentarii pe marginea posibilelor interventii in piata valutara. De foarte multe ori, interventiile BNR sunt insotite de stiri asociate senzationalului. In realitate, sondajele Bancii Reglementelor Internationale (Banca Bancilor Centrale- BIS) arata ca mai toate bancile centrale intervin periodic in piata valutara. Drept e ca interventiile se fac cu discretie si sunt invaluite (pana intr-un punct) de mister. BNR (ca si celelalte banci centrale) nu publica decat cu maxima parcimonie date legate de asemenea gesturi. Cu toate acestea, cand dealerii bancilor comerciale vad pe ecrane un client care vinde sau cumpara o cantitate neobisnuita de valuta (sau lei), lucrurile par clare. “Batman” a intervenit iar printr-un client (de regula tot o banca comerciala) ca sa “regleze” piata. Cum se fac insa aceste interventii, cat costa ele si daca in final efectul e bun sau rau, cititi pe blogul lui Dan Popa.

Pana atunci sa spunem ca nu e nimic senzational in asemenea interventii (in ultima vreme BNR a intervenit de cateva ori, dar a spune ca a facut-o “agresiv” e usor exagerat. Agresiv comparativ cu ce?). E la fel de corect sa spunem ca interventiile in piata valutara din partea unei banci centrale distorsioneaza pretul “corect”, bazat pe cerere si oferta si poate da un semnal speculatorilor privind un anumit nivel de curs “protejat” de BNR (sau alta banca centrala).

Aici puteti vedea cele mai recente date ale Bancii Reglementelor Internationale cu privire la interventiile Bancilor straine pe piata valutara.

Problema "miscarii"cursului leului poate fi citita-mai ales in aceasta perioada- in cheie politica. Intotdeauna in asemenea miscari exista perdanti si castigatori. La un curs al leului mai depreciat evident castiga cei care incaseaza valuta, adica exportatorii. Dar dincolo de asta, cursul de schimb are in Romania o senzitivitate foarte ridicata, iar exploatarea in scop politic a cursului de schimb este descalificanta pentru oricine ar face-o.