Intrucat in Italia traiesc circa 140.000 de romani, bancile incep sa isi canalizeze vanzarile catre acestia, incercand sa-i "confiste". In perioada de boom economic, mai multe banci au curtat romanii din strainatate fie direct fie prin intermediul brokerilor de credite. Datele Bancii Nationale a Italiei arata ca strainii stabiliti in ultimii ani in Italia au solicitat 7% dintre imprumuturile imobiliare si 15% dintre creditele pentru nevoi personale. Romanii erau inainte de izbucnirea crizei pe primul loc la solicitarea de credite.

Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, declara: "Ne bucuram ca, incepand de astazi, Banca Transilvania este parte a comunitatii italiene. Extinderea in strainatate este o oportunitate de business pentru banca noastra. Relatiile romano-italiene si strategia pe care o avem pentru BT Italia vor contribui, cu siguranta, la cresterea organica a bancii", se arata intr-un comunicat al BT.

Clientii Sucursalei Italia au la dispozitie intreaga oferta a Bancii Transilvania: depozite, credite, BT24 Internet Banking si Mobile Banking, carduri, transferuri de bani, serviciul SMS Alert, Direct Debit, posibilitatea achitarii facturilor pentru furnizorii din Romania etc. In plus, pentru primii sai clienti, oferta BT cuprinde, pana la finalul lunii martie a.c., trei pachete de produse gratuite.

Detaliile ofertei BT Italia sunt prezentate inclusiv pe siteul bancii, in cadrul unei pagini dedicate.

Banca Italo-Romena a avut si ea in portofoliu un produs lansat inca de prin 2006. Creditul, denumit "subventie fara frontiere", putea fi accesat, atat de clienti persoane fizice cat si de firme nou infiintate, pentru finantarea unor idei de afaceri in Romania. Banca finanta pana la 75% din proiectul de investitii. Tot Italo-Romena a inceput sa exploateze nisa muncitorilor romani din Italia oferind initial un cont curent pentru transferul de fonduri, iar ulterior un serviciu de transfer rapid de fonduri, disponibil numai intre unitatile grupului.

Inainte de criza, alte 4 banci ofereau credite concepute pentru romanii care lucreaza in strainatate. Astfel, Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Unicredit Tiriac Bank si Bancpost imprumutau romanii care lucreaza in strainatate.

Tipurile de credite si conditiile de creditare difera de la o institutie bancara la alta. Totusi, ca o regula generala, cerintele pentru acordarea de credite erau mai restrictive din cauza gradului mai mare de risc pe care acesti clienti il implica. Pe de-o parte, angajatorul este mai greu de contactat, atunci cand se analizeaza bonitatea clientilor. Pe de alta parte, dificila si costisitoare este si contactarea debitorului din strainatate de catre banca in cazul modificarii dobanzilor, al costurilor sau in cazul recuperarii creantelor.