Executivul lucreaza la un set de masuri pentru stimularea cererii interne, masuri care vor trebui agreate cu delegatiile Fondului Monetar International si Comisiei Europene, a declarat sambata seara, la Romania TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Agerpres. "Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor, pensiile, salariul minim, venitul minim garantat si, cu toate astea, consumul populatiei a stagnat.(...) Asta inseamna ca e nevoie de un set de masuri, la care se lucreaza in prezent ca sa stimulam cererea interna. Crescand consumul, creste si productia, au si firmele la ce sa se raporteze", a explicat Voinea. El le vorbise in aceiasi termeni si investitorilor straini prezenti la Viena zilele trecute, fara a oferi alte detalii. Guvernatorul BNR considera stimularea consumului o idee proasta.

Liviu VoineaFoto: Agerpres

Ministrul delegat pentru Buget a precizat ca este nevoie de o crestere a consumului pentru a mentine sau chiar a spori ritmul de crestere economica.

"Este important sa spun ca Guvernul are aceasta preocupare de a stimula consumul, pentru ca 2013 a fost an bun, am avut crestere economica si din agricultura si din export si din productia industriala. N-am avut din consum. Atunci, in 2014, pentru a mentine si chiar a spori acest ritm de aproape 3% este nevoie si de acest motor care este consumul intern, fara a afecta bugetul in vreun fel, nu vorbim de lucruri care sa puna in pericol consolidarea fiscala", a mai spus Voinea.

Acesta a mentionat ca majorarea accizei la carburanti nu reprezinta, in raport cu ansamblul temelor de discutii cu FMI si Comisia Europeana, o tema principala.

"Aceasta chestiune (majorarea accizei la carburanti n.r) in raport cu ansamblul temelor de discutii cu FMI si Comisia Europeana nu este una principala. Sunt multe alte teme ce scapa atentiei opiniei publice, sunt chestiuni de natura reformei structurale. De exemplu, tema noului sistem de raportare si monitorizare a cheltuielilor publice, care era in fiecare scrisoare cu FMI, nu a fost niciodata sesizata sau evidentiata si a facut parte inclusiv din precedenta scrisoare cu FMI", a mentionat Liviu Voinea.

El a precizat ca nu poate da amanunte legate de acciza la carburanti, dar a subliniat ca o amanarea a introducerii acesteia nu poate fi compensata decat prin cresterea colectarii veniturilor sau prin amanarea unor cheltuieli.

"Suntem in plin exercitiu bugetar. A inceput executia pe noul buget. Nu poate fi facuta rectificare bugetara pana in iulie, asta inseamna ca nu pot fi taiate cheltuielile. Pe de alta parte, Guvernul este ferm in a spune ca nu este de acord cu introducerea altor taxe. Ca urmare, o amanare a introducerii accizei, ce putea fi compensata prin taiere de cheltuieli sau introducerea altor taxe, nu are alta optiune de a se compensa decat daca va creste colectarea. Atunci spui: ai venituri mai mari la buget, poti sa iti permiti...Dar nu ne va crede nimeni ca va creste colectarea inainte sa vada ca acest lucru se va si intampla si, conform metodologiei, trebuie 3 luni consecutive sa se vada ca a crescut gradul de colectare si sa se poata lua in calcul. A doua varianta este amanarea unor cheltuieli. Cu cat perioada respectiva creste cu atat se vor amana mai multe cheltuieli. Nu poate fi anulata nicio investitie. Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici presedintele, nici FMI, nici Comisia Europeana, nimeni nu poate sa mai schimbe bugetul pana la 1 iulie", a spus ministrul delegat pentru buget.

El a adaugat ca anumite cheltuieli vor fi amanate in primul trimestru, sau primul semestru, pentru ca nu se realizeaza veniturile din acciza, deoarece nu exista alta varianta tehnica.

"Cu cat sunt mai multe venituri care nu se realizeaza, cu atat sunt mai multe cheltuieli se amana. Alta varianta tehnica nu poate sa existe. Aceste cheltuieli, in functie de evolutia veniturilor la 6 luni, se vor taia la rectificare pentru a compensa veniturile nerealizate sau se vor elibera si se vor face aceste cheltuieli daca veniturile din alte surse au compensat nerealizarea veniturilor din acciza", a explicat Voinea, intrebat daca se va aplica acciza de 7 eurocenti de la 1 aprilie si cum va fi compensata pierderea din amanarea aplicarii acestei masuri.

  • Isarescu: Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta

"Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica. Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca", a spus seful BNR la o conferinta recenta organizata la sediul institutiei pe care o conduce. "Nimeni nu-si doreste un consum salbatic care sa duca din nou la cresterea exploziva a importurilor. Nimeni nu-si doreste consum pe seama majorarii salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor", a mai spus Isarescu.

"Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape excesiva ca nu avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul. Pai, cum sa stimulam daca noi am avut un consum mult mai mare, cu 14% mai mare decat productia interna", a declarat Isarescu.

Care ar fi atunci solutiile sanatoase? Investitiile straine, dar si acelea sa nu mearga in malluri, si fondurile europene. Investitiile nu mai vin de cand cu criza, iar Romania se dovedeste incapabila sa atraga banii de la UE.

  • O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 21 ianuarie -5 februarie 2014

O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 21 ianuarie -5 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013.

Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile in reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masurile de compensare a deficitului de venituri in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibil, astfel incat sa se asigure tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar International.

Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, se va desfasura in comun cu echipele de experti ai Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale. Acestia se vor intalni, pe langa autoritati, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile