Nu rromii sunt campionii procrearii in Romania. Cei mai multi dintre ei fac doi copii. Nu cincisprezece, nu zece, ci doi. Asa zice Sfantul Recensamant. Dar haideti sa analizam amanuntit acest mit care pana recent, functiona din plin, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro. Daca ne uitam la ponderea mamelor cu 10 copii si peste in totalul mamelor de o anumita etnie, rromii sunt pe locul al treilea. Nici in cifre absolute nu sunt campioni. Cifrele complete, pe grupe de varsta si etnie, le aveti si in fisierul atasat. Datele sunt obtinute de la INS.

mame cu peste 10 copiiFoto: Hotnews

Sa luam datele privind rromii. Cei mai multi, asa cum spuneam, fac doi copii.

Comparativ, sa ne uitam la femeile romance. Situatia se prezinta ca mai jos:

Graficul urmator arata ponderea mamelor avand cel putin 10 copii in total mame din etnia din care fac parte. Rromii sunt e locul al treilea, dupa ceangi si ucraineni.

Nici daca ne uitam la cifrele absolute lucrurile nu confirma mitul. Aici, romancele sunt campioane, dar e si normal, cata vreme sunt mult mai mulyte ca numar.

Tineti minte ca a existat o ampla discutie in care char presedintele Basescu declara ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, "Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patrioticᅡ. Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

Mai jos aveti numarul copiilor nascuti la mia de femei, pe etnie:

;

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu. El a spus ca cheia cresterii natalitatii nu sta in facilitatile acordate femeii care naste, ci in siguranta sociala.

"Incertitudinile legate de siguranta locului de munca, de plata ratei la banci, de ce s-o mai intampla, e in coliziune cu masurile pe care statul le-a luat in Romania ca sa stimuleze cresterea natalitatii. Avem o societate inca nestabilizata complet si acesta poate fi un efect", a mai argumentat Basescu.

Datele complete, ba chiar mult mai detaliate le puteti descarca din fisierul atasat.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro