Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul sau proiectul de lege privind amnistia fiscala. Proiectul va fi discutat miercuri in prima lectura in sedinta de Guvern. Potrivit proiectului, sunt anulate diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015.

  • UPDATE Proiectul de lege a fost aprobat miercuri de Guvern, urmand sa fie transmis pentru dezbatere Parlamentului.

Organul fiscal nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015, se mai arata in proiect.

Proiectul mai prevede ca se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.

De asemenea, se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.

Proiectul mai prevede ca se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a legii. In acest caz, organul fiscal nu va mai emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014.Aceste prevederi se aplica si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara. Contribuabilii pentru care se aplica aceste prevederi isi vor pastra calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Procedura de aplicare legii se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia.

  • Pentru mai multe amanunte vezi documentele atasate