"O treime din intreprinderile private din Romania au pierderi permanente. Sunt foarte multe, circa 200.000- unele probabil sunt foste societati de apartament, create pentru a misca banii, pentru a masca activitati salariale, altele poate ca sunt incercari antreprenoriale familiale mai putin nereusite, dar, oricum, exista 200.000 de intreprinderi private cu pierderi permanente. Intr-o economie de piata adevarata trebuie sa ai atat intrari rapide pe piata, cat si iesiri rapide. Daca o societate nu face fata, sa dispara rapid", a declarat Isarescu la lansarea Raportului asupra stabilitatii financiare publicat marti de BNR. BNR a organizat marti pentru prima oara in ultimii 10 ani o conferinta cu ocazia prezentarii Raportului anual asupra stabilitatii financiare.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Ce a mai spus marti Guvernatorul:

  • Pastrarea stabilitatii financiare nu este un "moft", pentru ca in lipsa acesteia economia de piata nu poate functiona corect si eficient, iar relaxarea fiscala devine o "pacaleala", reducand impozite pe o parte si taxand prin inflatie, depreciere si arierate la buget.
  •  Foarte important acum, in noile conditii, dupa criza financiara prin care am trecut, este coordonarea politicilor macroeconomice si a institutiilor care au rol macroprudential pe diferite segmente sociale si economice", a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului asupra stabilitatii financiare 2015.
  • Stabilitatea preturilor nu garanteaza stabil financiara, criza a aratat ca instabilitatea financiara poate sa distruga in ambele parti stabilitatea preturilor, prin deflatie sau prin impingerea in extrema unei inflatii, daca costurile asanarii financiare sunt foarte mari, determinand deficite bugetare si datorie publica mare.
  • La nivel european, a fost agreata de curand ideea presedintelul bancii centrale a Germaniei potrivit careia stabilitatea financiara nu poate sa fie asigurata doar de banca centrala, acesta insistand pe coordonarea politicilor macroeconomice.
  • In Romania exista inca multe neintelegeri legate de macrostabilitate, aspect discutat de cateva ori in sedintele Consiliului de Administratie al BNR.
  • Uneori se promoveaza ideea de a pune in contrapondere stabilitatea financiara cu cresterea economica. S-a avansat si ideea de a opta pentru crestere economica rapida si sa lasam la o parte stabilitatea financiara, ca nu este nevoie de ea. Nu este adevarat!
  • Relaxarea fiscala pusa in contrapondere cu macrostabilitatea reprezinta un non-sens.
  • Daca relaxarea fiscala se face in conditiile nepastrarii unei macrostabilitati, este o pacaleala, pentru ca dai ceva cuiva, celor care beneficiaza de reduceri de impozite si apoi taxezi intreaga societate prin inflatie, prin dobanzi mai mari, depreciere de curs si, poate cel mai grav, prin arierate la platile bugetare, care sunt tot o taxa, netransparenta si greu de cuantificat", a mai spus Isarescu.
  • De ce se pastreaza 200.000 de intreprinderi private cu pierderi care traiesc, acolo, bine mersi, nu le intreaba nimeni de viata. E o problema legislativa sau de alta natura?
  • Problema intreprinderilor private cu pierderi permanente, care nu sunt eliminate din piata, afecteaza si activitatea de finantare a sistemului bancar.
  • Vorbesti cu bancherii si spun ca cea mai mare parte a companiilor nu sut bancabile, nu au acces la creditul bancar dupa regulile stabilite de banci. Si atunci, bancherii cei rai zic: noi am vrea sa-i creditam, dar nu ofera garantii ca pot da banii inapoi"
  • O problema extrem de importanta este subcapitalizarea acestor companii, pentru care nu trebuie asteptata, insa, rezolvare din partea sistemului bancar, ci din partea antreprenorilor, actionarilor companiilor respective, care nu trebuie sa se comporte precum intreprinzatorii care isi fac restaurant pentru a bea pe gratis. Nu vor bea gratis ci isi vor falimenta restaurantul.  A da doar verdictul ca intreprinderile romanesti sunt subcapitalizate, ca si cand cineva le-ar putea capitaliza din cer, este o abordare periculoasa. A spera ca procesul de capitalizare sa se faca prin banci ar insemna ca bancile sa decapitalizeze pe altcineva, sa se decapitalizeze pe ele. Am avut banci facute de antreprenori ca sa-si  capitalizeze intreprinderea